Povodom 100 godina od smrti Alekse Šantića, Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor priredilo je Muzičko-poetsko veče pod nazivom “I opet mi duša, sve o tebi sanja”, posvećeno ovom velikom bosanskohercegovačkom pjesniku.

“Želimo odati počast velikim ljudima naše prošlosti, a isto tako osvijestiti današnju omladinu, o njihovoj veličini i značaju za naš narod. Jutros sam na Radio-televiziji Republike Srpske pogledao prilog o tome ko danas u Mostaru obilježava 100 godina od smrti Alekse Šantića. Ima njih u Mostaru, ali evo i mi u Prijedoru kontinuirano želimo da obilježimo ovakve događaje, pomenemo ove ljude i njihovu veličinu i ukažemo svima na njihov značaj”, rekao je Dejan Karlica, član Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Aleksa Šantić snažnom ljubavnom i patriotskom poezijom ostavio je neizbrisiv trag u bh književnosti, te da se smatra jednim od najvećih pjesnika na prelazu sa 19. na 20. vijek.

“Muzičko-poetsko veče je zamišljeno kao kolaž-program kojeg čine izabrane recitacije, naracije i pjesme. Vjerujem da su svi koji poštuju rad bh književnika i akademika Alekse Šantića večeras uživali.

K.V.

Aleksa Šantić: 100. godišnjica smrti bh. pjesnika i akademika