Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras sa akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletu-r-regaib, i počinje mjesec redžeb.

U redžebu muslimani obilježavaju dvije mubarek noći, Lejletu-r-regaib i Lejletu-l-mi'radž. Lejletu-r-regaib muslimani tradicionalno obilježavaju uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore ova noć bit će obilježena prigodnim programima.

– Lejletu-r-regaib je “Noć želja”. Pojam regaib množina je od obika regabetun u značenju želja, obilno darovanje, obilni darovi. Želje mogu biti korisne i pozitivne, kao naprimjer da želimo postati učeni da bismo širili znanje ili imućni kako bismo pomagali siromašnima i onima koji su u stanju potrebe. S druge strane, želje mogu biti i krajnje negativne, destruktivne i štetne, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini. Često ljudske želje u korijenu imaju pogrešne ciljeve, kao naprimjer želja za isticanjem vlastitog ega, želja za gomilanjem imetka i dominacijom nad drugim ljudima – kazao je u razgovoru za agenciju MINA Meho ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta.

Podsjetio je da je poslanik Muhammed, a. s., posebno upozorio na nekontrolirane tjelesne želje i prohtjeve nefsa.

– Postoje i želje samokoreće duše, pokajničke vjerničke duše koja želi da se popravlja i nastoji da vjerovanjem, ibadetima i dobrim djelima konstantno bude Njemu pokorna i zahvalna. Allah, dž. š., u 18. i 19. ajetu sure El-Isra govori o štetnim željama kojih se valja čuvati i korisnim, plemenitim željama: “Onome ko želi ovaj svijet Mi brzo dajemo šta hoćemo i kome hoćemo, ali ćemo mu poslije Džehennem pripremiti, u kojemu će osramoćen i odbačen biti. A onaj ko želi onaj svijet i trudi se da ga zasluži, a vjernik je, trud će mu hvale vrijedan biti” – naveo je Šljivo.

S obzirom na to da je dova čvrsta i neraskidiva spona koja povezuje Stvoritelja i njegova stvorenja, Lejletu-r-regaib je prilika da muslimani skrušeno zatraže od Svemilosnog blagodat upute i bereket za sebe, svoju porodicu i sve vjernike i vjernice, naglasio je on.

– Ibadetima u mubarek noćima Božiji robovi srca čiste od grijeha i podsjećaju se na dan kada “imetak i sinovi neće biti od koristi, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti” (Eš-Šu'ara,89.) – istakao je Šljivo.

Kazao je da je Muhammed, a. s., na početku mjeseca redžeba učio dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve ša'bane, ve belligna ramadan – Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i ša'banu i omogući da dočekamo ramazan. Dodaje da je ovom dovom Poslanik izravno ukazao na odabranost i blagoslovljenost redžeba i ša'bana jer su to vijesnici dolaska mjeseca ramazana. 

– Ebu Bekr El-Verrak El-Belhi kaže: “Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša'ban je mjesec zalijevanja posijanog, a mjesec ramazan je mjesec žetve”. U našoj tradiciji tri blagoslovljena mjeseca spomenuta u dovi poslanika Muhammeda, a. s., nazivaju se još i “učajluci”. Ovaj naziv je nastao od turskih riječi “uč” što znači – tri i riječi – “ajluk” što znači mjesec. Vjerujući u posebnu nagradu za ibadet u ovim mjesecima čestiti i odlučni vjernici tradicionalno poste “učajluke” pokazujući tim činom iznimne pobožnosti, snažnu vjeru i nadu da će tromjesečnim postom, ustezanjem od grijeha, savladavanjem nagona i pojačanom samokontrolom dosegnuti neizmjerni bereket ovih mjeseci – poručio je Šljivo.

MINA