“Mjesec ramazan i noć Lejletul-kadr kao najvrednije vrijeme ostavljaju duhovne tragove na vjerničkoj duši, koji daju posebnu snagu za izazove koje čovjek u svom životu ima”

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana, noć Lejletul-kadra. Za stručnog saradnika za imamet Rijaseta Islamske zajednice u BiH Bahrudina Čolu Lejletul-kadr je svevremenska poruka Objave koja vjernikov život omeđuje kroz znanje-spoznaju, etiku-ponašanje i rad-djelovanje, te jasno kazuje da će dobro pobijediti zlo.

-Noć Kadra ili svekolike odredbe kako je Kur'an naziva je noć kada je na Zemlju spušteno Božansko svjetlo koje je razasuto da bi osvjetlilo čovjekovu nutrinu i da bi oplemenilo čovjeka kao najodabranije Božije stvorenje. U toj noći spuštena je univerzalna poruka kojom se ljudski rod treba voditi u rječima “Ikre” – uči, čitaj, proučavaj, ono što tvoj Plemeniti Gospodar stvara – pojašnjava Čolo u intervjuu za Fenu.

U toj blagoslovljenoj noći, dodaje, desilo se spajanje transcedentnog i materijalnog. U hijeropovijesnom kretanju to je civilizacijski i kulturološki događaj koji je promijenio kompletan univerzum dajući pečat na Božiju direktnu komunikaciju sa ljudskim rodom do sudnjeg dana.

Čolo ističe da je sve u kosmosu stvoreno sa ciljem i svrhom i sve što nas okružuje pokazuje nam određene ajete (znakove), a Kur'an kao posljednja Božija objava također je sačinjen od ajeta (znakova). Ramazansko vrijeme je vrijeme kada se ti znakovi najbolje razumijevaju i otkrivaju, a odabrana noć Kadr je noć spuštanja smiraja i blagoslova na cijeli univerzum.

-U noći Lejletul-kadr Božija riječ je utisnuta u čovjekovo srce. A srce je centralni organ koji odašilje vibracije prema čovjekovoj duši (nefsu) osvjetljavajući joj ovodunjalučki hod. Ispravno razumjeti tu poruku i otkrivati Božije znakove znači koristiti Božiji dar kao priliku da čovjek olakaša sebi život na ovom dunjaluku, ali i da spozna granice djelovanja i svoje slobode – kaže Čolo.

Vrijednost noći Lejletul-kadr, dodaje on, možemo isčitavati u odrednici da je bolja od hiljadu mjeseci, ali u čemu se ogleda ta vrijednost to čovjekov razum ne može u potpunosti dokučiti. Ipak pozicioniranjem te odbrane noći u najodabranijem mjesecu u godini svako ima priliku da dostigne tu njenu vrijednost.

-Mjesec ramazan i noć Lejletul-kadr kao najvrednije vrijeme ostavljaju duhovne tragove na vjerničkoj duši, koji daju posebnu snagu za izazove koje čovjek u svom životu ima – ističe Čolo.

Mudrost objavljivanja Kur'ana u noći, govori Čolo, ogleda se u tome što je Božija riječ-svjetlo upravo objavljena u noći, a svjetlost se najajsnije vidi i primijeti u noći. Stoga u vremenu civilizacije materijalizma i hedonističkog pristupa životu kojeg živi današnji čovjek otkriva se jasna poruka:

-Božija milost je sveprisutna, istina je vrjednija od neistine a vjerovanje od nevjerovanja. Mjera je ravnoteža materije i duha. Onaj ko je u vjeri oplemenjuje pozitivnim vrijednostima svoje djelovanje. On vodi brigu o sebi, svojoj porodici, sredini u kojoj živi i društvu u kojem djeluje – poručio je Čolo.

Lejletul-kadr je noć Božijeg blagoslova i čovjekove nade koja se suštinski osvjedočuje kroz dovu.

-Dova u ovoj noći je centar vjerničke aktivnosti i potrebe. Zato muslimani i muslimanke ovu noć provode u intenzivnom ibadetu, pokajanju i promišljanju o vrijednosti vremena i Božije milosti, nastojeći dostići vrijednost ove mubarek noći a samim tim postići i Božije zadovoljstvo i oprost – zaključio je u intervjuu za Fenu stručni saradnik za imamet Rijaseta Islamske zajednice u BiH Bahrudin Čolo.