U organizaciji Udruženja ”Optimisti”, poslanika u NSRS Mirsada Duratovića i Sabita Bekte, književnika iz Sarajeva, Sarajlije su već drugu godinu zaredom gosti u Prijedoru.

U gostima su nam bili predstavnici 4 sarajevske škole: “Fatima Gunić”, “Osman Nakaš”, “Meša Selimović” i “Džemaludin Čaušević”. Iz škole “Džemaludin Čaušević” dolaze drugi put. Sa njima su došli i književnik Sabit Bekto, i Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva Federacije BiH .

Sinoć su srdačno dočekani i imali su priliku prošetati gradom. Jutros su već bili u školi na Hambarinama, gdje ih je srdačno dočkala direktorica sa uposlenicima škole i učenicima, a tu su kao domaćini bili i predstavnik Gradske uprave Grada Prijedora, Ognjen Vukojević, samostalni stručni saradnik za omladinsku politiku, Mirsad Duratović, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, te predstavnici Omladinskog savjeta Aleksandra Đaković i Mirnes Duratović.

Svi su imali priliku uživati u priredbi koju su pripremili učenici sa svojim nastavnicima. Na priredbi su učestvovali i članovi KUD-a “Brdo” i imali su predivan nastup. Gosti su obradovali našu djecu i novogodišnjim paketičima, iako je djeci samo druženje od najvećeg značaja.

Nakon toga su posjetili “Dječiju biblioteku”, gdje su ih dočekali Mirela i Selmir Ljumanović, Ajdin Ališković i naši lokalni pisci Nijaz Brkić i Nurija Kadić.

Pisci su gostima poklonili svoje knjige, a Mirela im je simbolično poklonila po jedan privjesak za kjučeve, koje prave djeca u biblioteci, da se sjećaju Prijedora.
Onda su posjetili Memorijalni centar u Čarakovu gdje ih je dočekao imam Huso Jašarević sa svojim džematlijama. Jašarević je održao predavanje za pamćenje koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Poslije su ih Čarakovci ugostili u Udruženju građana, gdje su se u pravom bosanskom ambijentu imali priliku osvježiti i zasladiti, i porazgovarati sa domačinima.

Pred sami povratak kući su svratili u “Optimiste” gdje su ručali, korisnicima podijelili paketiće, a zatim su ih Čanići, koji su ih i dočekali, ispretili prema Sarajevu. Gosti su otišli sa lijepim uspomenama i obećanjem da će se i dalje družiti sa Prijedorčanima Sretan put i vidimo se ponovo…

Prijedor 24 / Humano Brdo