Sve je započela izjava Makrona nakon sastanka evropskih lidera koja je održana u ponedjeljak u Parizu

Kremlj je reagovao na riječi francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da nije isključeno slanje trupa na ukrajinsko tlo.

On je jučer u Parizu rekao da u ovom trenutku ne postoji konsenzus o tom pitanju, ali “da ništa nije isključeno” i da je gotovo moguće.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da, ukoliko se to dogodi, pregovori će dobiti zaokret i doći će do sukoba s NATO-om.

– U ovom slučaju, ne treba govoriti o vjerovatnoći, već o neizbježnosti. Tako ćemo procijeniti. I ove zemlje treba ocijeniti na isti način i da budu svjesne toga. I postavite pitanje da li to odgovara njihovim interesima, a što je najvažnije, interesima građana njihovih zemalja – rekao je Peskov.

Kijev je, s druge strane, pozitivno reagovao na riječi Emanuela Makrona.

Visoki ukrajinski zvaničnik Mihajl Podoljak rekao je da su pregovori o potencijalnoj zapadnoj intervenciji u ratu dobri.

– Ovo pokazuje, prvo, apsolutnu svijest o rizicima koje za Evropu predstavlja militaristička, agresivna Rusija – rekao je on.

Sada se oglasio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On ističe da “nema planova da se vojnici šalju u Ukrajinu”.

Stoltenberg je rekao da, iako je “alijansa Kijevu pružila neviđenu podršku, nema planova da zemlje stave borbene trupe na teren u Ukrajini”.