Za mlade članove Karate kluba „Hurije“ iz Sanskog Mosta sinoć je organizovano polaganje za učenička zvanja, a oni su dobili priliku da svojim trenerima i roditeljima pokažu koliko su napredovali kroz trenažni proces. U maloj sali Gradske dvorane u Sanskom Mostu sinoć je održano polaganje za učenička karate zvanja – pojaseve.

Na ispitu su bila 43 kandidata iz  Karate kluba „Hurije“  pod vodstvom trenera Kemala Hodžića i sekcije ovog kluba iz Kozarca koje trenira Isak Džafić. Oni su cijelu godinu marljivo trenirali i odradili dovoljan broj treninga kako bi pristupili ovom svečanom činu. Njih 8 je polagalo za žuti pojas, 1 oranž, 15 za crveni, 2 plavi, 3 ljubičasti, 7 smeđi i 7 smeđe – crni. Polaganjem za karate zvanje svaki kandidat ima priliku da pokaže Komisiji pred kojom polaže, ali i svojim roditeljima, koliko je napredovao kroz trenažni proces u karate klubu. Svaki pojas ima svoju boju koja označava nivo znanja.

 

Polaganje se održava na način da svaki kandidat izvodi program za određeno karate zvanje, dok ispitivač ocjenjuje njegovu izvedbu. Ovaj put ocjenjivači su bili Emin Redžić, selektor Dječije reprezentacije USK i Nijaz Muslić, predsjednik Komisije za karate zvanja BiH. On je istakao da je zadovoljan viđenim, jer su mladi karatisti pokazali zavidno znanje i kvalitetu. Ujedno je pohvalio rad djece i omladine u Sanskom Mostu koji igraju važnu ulogu u bh karateu, te čestitao svima koji su položili ispite. Trener KK „Hurije“, Kemal Hodžić Hepa, naglašava da je iza njegovih takmičara još jedna uspješna godina, a ovo je bila odlična proba pred  nova takmičarka iskušenja. On kaže da očekuje da će se njegovi puleni kao i do sada sa brojnih domaćih i međunarodnih takmičenja kući vratiti okićeni medaljama. Svi kandidati su položili ispit i dobili su diplomu Karate saveza koja je priznata od WKF-a -Svjetske karate federacije i samim tim su učinili jedan korak naprijed da jednog dana postanu i majstori karatea, odnosno polože za crni pojas.

Treba istaći da je karate klub Hurije“ jedan od najtrofejnijih klubova u gradu na devet rijeka, ali spada i u sam vrh bosanskohercegovačkog karatea. Naime, ovaj klub je iznjedrio veliki broj kantonalnih i državnih prvaka, a koji su u dresu reprezentacije BiH osvajali medalje i na Balkanskim, Evropskim i Svjetskim prvenstvima. Također, skoro da nema takmičenja u našoj zemlji i van njenih granica s kojega se sanski karatisti nisu vraćali okićeni brojnim medaljama. Po svojim nastupima su postali prepoznatljivi i teško je pobrojati gradove i države u kojima su uspješno nastupili karatisti ovog kluba. Gdje god da se pojave oni važe za jedne od najboljih i po običaju se penju na pobjednička postolja, a dokaz je bogata kolekcija pehara, medalja, plaketa i diploma koje krase vitrine ovog uzornog sportskog kolektiva. RTV Sana čestita mladim karatistima koji su položili ispite, te njima i njihovim starijim klupskim kolegama želi sreće i uspjeha u narednim takmičenjima.