Mještani Bistrice kod Prijedora su ponovo protestovali zbog iskopavanja lignita u njihovom selu.

Tvrde da su radovi nelegalni i da uništavaju njihova imanja i ugrožavaju elementarna ljudska prava, zagarantovana Ustavom Republike Srpske.

– Oni kopaju, potkopavaju imanja naših komšija, ne zaustavljaju se. Ali, ni mi se nećemo zaustaviti. Već smo tužili Republiku Srpsku, grad Prijedor i firmu “Drvo eksport”, koja vrši iskopavanja, a sad ćemo tužiti i Ministarstvo za prostornu uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS – kaže za Srpskainfo mještanin Zoran Ninić.

Podsjećamo, petoro mještana Bistrice je nedavno tužilo Republiku Srpsku, Grad Prijedor i preduzeće “Drvo eksport” u parničnom postupku, tereteći ih da su narušili njihova prava na zdravlje i, zdravu životnu sredinu, kao i pravo na dom i na dostojanstven život.

U toj tužbi su se pozvali direktno na Ustav Republike Srpske, koji građanima garantuje navedena prava.

Sada su presavili tabak da u upravnom sporu tuže nadležno ministarstvo, koje je nedavno donijelo rješenje kojim se “Drvo eksportu” dodjeljuje ekološka dozvola za odavno započete radove u selu Bistrica.

Kako narušavanje ljudskih prava izgleda u praksi najbolje znaju članovi porodice Zrnić. Imanje Radmile Zrnić, jedne onih koji su tužili Srpsku, urušava se iz dana u dan, jer ga potkopavaju bageri “Drvo eksporta”.

Srpskainfo