Tokom prošle godine podnesena je krivična prijava zbog nezakonitog raskopavanja zemljišta u Mjesnoj zajednici Bistrica kod Prijedora. Iz Centra za životnu sredinu kažu da u međuvremenu nije stigla adekvatna reakcija institucija kojom bi zaštitili mještane, zbog čega su sada podnijeli parnične tužbe.

Mjesecima su mještani Bistrice na udaru bezočnog uništavanja zemljišta i životne sredine, a potkopavanjem su ugroženi i privatni posjedi.

“Dio naše parcele je ugrožen otišlo je već nekih dunum i po do 2. Ugroženi smo”, kaže mještanka Bistrice Radmila Zrnić.

Vidjećete na fotografijama ovo nije zdrava životna sredina ovo je nešto što je bilo predviđeno kao etno selo ovo u desnom ćošku je vodenica – ta vodenica je sad skladište ulja. Bistrica je imala potok kojim se ponovsila, a ovo je sad Crljenjača”, rekao je Zoran Ninić, mještanin Bistrice kod Prijedora.

Pored podnesene krivične prijave, reakcije institucija nema, kažu mještani Bistrice. Zato je Osnovnom sudu u Prijedoru podnesena parnična tužba protiv firme Drvo Eksport iz Teslića, Grada Prijedora, ali i protiv Republike Srpske.

Od suda smo tražili da prije svega zabrani Drvo eksportu da obavlja bilo kakve aktivnosti i radove u vezi sa ležištem uglja u Bistrici iz razloga što za obavljanje tih aktivnosti nije izdata ekološka dozvola. Radovi su se počeli obavljati daleko prije neko što je uopšte počeo postupak izdavanja ekološke dozvole. Zašto je tužbom obuhvaćena Republika Srpska i Grad Prijedor? Iz razloga što su bili upoznati sa svim aktivnostima na terenu Drvo eksporta, a nisu učinili ništa da građane zaštite”, kaže Dragana Stanković, advokat mještana Bistrice.

U borbi protiv otvaranja rudnika lignita i, kako navode, nezakonitih radova firme Drvo eksport iz Teslića iza koje stoji Srđan Klječanin Rufi, odbornik SNSD-a u Tesliću, mještani kažu da umjesto podrške institucija trpe indirektne pritiske.

“Negdje potvrda činjeničnog stanja je bio razgovor sa gospodinom Klječaninom koji je u razgovoru nas nekoliko mještana svoj razgovor započeo sa izjavom: Mene je u ovo uvela država ja ću ovo da radim po svaku cijenu i nemojte da ovdje nastrada nečije dijete. Imali smo indirektan pritisak gospodina Nešića ministra bezbjednosti BiH koji je sa mnom razgovarao on sve to negira i tražio da mi to povučemo da ne možemo zabraniti”, kaže Ninić.

Zatraženo je i da Sud obaveže Drvo eksport da vrati teren u prvobitno stanje, da utvrdi da su prekršena ustavom zagarantovana prava mještana i da im se nadoknadi šteta.

“U ovom momentu imamo saznanja da investitor Drvo eksport još uvijek nisu dobili ekološku dozvolu taj zahtjev je predat u novembru prošle godine ministarstvo nije donijelo odluku po tom zahtjevu tako da sve radove koji se realizuju od tog momenta nisu u skladu sa zakonom”, poručio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u banjalučkom Centru za životnu sredinu.

Kad dođe do suđenja, poručeno je, zatražiće od suda prisustvo javnosti i međunarodnih organizacija jer strahuju da će biti pritisaka na pravosuđe.