Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će učiniti sve da Šume Republike Srpske u narednoj godini bolje i pozitivnije funkcionišu, naglasivši da ostaju na snazi mjere smjenjivanja rukovodstava šumskih gazdinstava koja budu negativno poslovala.

Minić je rekao novinarima u Banjaluci da su Šume imale znatno povećanu proizvodnju drvnog šumskog sortimenta, te je otkrio da ima oko 11 šumskih gazdinstava koja pozitivno posluju u značajnom obimu.

“Kad vidimo one koji su do sada negativno poslovali i do koje mjere su sve izbalansirali, možda na kraju ukupno poslovanje ‘Šuma Srpske’ bude pozitivno. Na tom planu dao sam nalog, a jedna od mjera jesu smjene”, rekao je Minić.

On je istakao da je jedan od krucijalnih uslova puna primjena informacionog sistema, odnosno unošenje svih radnji, od faktura do otpremnica i slično.

“U vezi s tim, nećemo nalaziti nelegalnu sječu, pogotovo u ovom obimu, i imaćemo uvid u izvršavanje planova na mjesečnom nivou”, izjavio je Minić.

On je ponovio da neće odustati od toga da se uredi stanje u “Šumama”, te da će na kraju godine, kada se budu sumirali rezultati tog javnog preduzeća, snositi odgovornost rukovodioci šumskih gazdinstava koja nisu pozitivno poslovala.

Šume Srpske ranije su uvele informacioni sistem kako bi proces rada na terenu bio što brži i efikasniji, te da bi se u realnom prostoru i vremenu znalo šta se dešava na terenu.