Ko je posljednje tri godine nabavljao traktore na to ponovo neće imati pravo, a princip ugovorenih površina takođe neće biti kriterijum, nego koliko se obrađivalo u prethodne tri godine.

Sve to u cilju smanjenja malverzacija donosi novi Pravilnik.

Prioritet je stavljen na navodnjavanje, kao i na osiguranje površina u čemu će Ministarstvo u polisi osiguranja učestvovati sa 60 odsto, rezime je današnjeg sastanka ministra i poljoprivrednika.

“Za narednih sedam dana sastanak u Bijeljini sa strukom oko ponovnog unosa svinja u tov, takođe izmjena pravilnika koja će biti urađena do petka, a to je da ko ne bude registrovan i ko ne bude imao sva uvjerenja neće biti više predmet obeštećenja”, rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici nade polažu u novi Pravilnik, kao i dogovore sa resornim ministarstvom. Prioritet je obnova svinjskih farmi i proizvodnje. Protesti koje su najavljivali zamijenili su pregovorima.

“Što se tiče ministarstva pohvala, jer smo dobili obećanja da će biti sva šteta za eutanazirane životinje biti isplaćena u što kraćem roku i mi uopšte ne sumnjamo da će se to desiti, Na njima je samo to da nam kažu koji je to minimum biosigurnosnih mjera da bi mi mogli da zanovimo našu proizvodnju”, rekao je Milan Marjanović, poljoprivrednik iz Dvorova.

“Poljoprivredni proizvođači su kao jedan vid nezadovoljstva htjeli i te proteste. Za sad sve dok se razgovara i pokuša se u što kraćem roku dogovarati mislim da ne treba u tom smjeru ići”, rekao je Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Ipak za dogovor nije gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kome je više prijao scenski nastup. Na sastanak pojavio iznenada, fokusiran na kritike, a ne na zajednička rješenja.

“Ovdje je danas na sastanku pored prve skandaloznosti, druga skandaloznost što se nameću biosigurnosne mjere. Iznos od 2 miliona za zanavljanje svinjskog fonda je nedovoljno”, kaže on.

Na standarde Petrovićeve zamjerke Minić mu je samo poželio sreću. I proučio da se ovdje ne radi o njihovom ličnom odnosu nego da se treba misliti na poljoprivrednike, a ne ličnu promociju.

Izvor: ATV