Poljoprivrednici ne mogu sve elemente (ne)konkurentnosti rješavati podsticajima, moraju kontinuirano učiti, unapređivati znanja i vještine, modernizovati i inovirati procese, ali i mijenjati samu strukturu proizvodnje prema zahtjevima tržišta te se udruživati sa drugim proizvođačima da bi ojačali svoju poziciju.

Istakao je to u intervju za “Glas Srpske” ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić, navodeći da je poljoprivredna proizvodnja uvijek bila izazovna, jer se dešava pod otvorenim nebom, izložena rizicima sve učestalijih vremenskih nepogoda.

– Nadalje, poljoprivredni proizvodi su većinom berzanski pa su izloženi rizicima naglog pada ili rasta cijena na svjetskim berzama, na koje naši proizvođači ne mogu uticati. Takođe ne mogu uticati ni na nagle promjene i cjenovnike osnovnih inputa za proizvodnju, poput đubriva, sjemena, dizela. Zbog toga je opravdana budžetska podrška poljoprivrednoj proizvodnji, koja je veća od podrške bilo kojoj drugoj privrednoj grani, jer bi u suprotnom bilo ugroženo snabdijevanje stanovništva hranom – rekao je Minić.

Dodao je da Vlada RS nema dileme o kontinuiranoj podršci poljoprivredi, ali i o izdvajanju dodatnih sredstva za krizne situaciju.