Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da će Kalinovik, Han Pijesak i Kupres, kao opštine koje se nalaze iznad 1.000 metara nadmorske visine, dobiti dodatnih 200 KM premije po muznom grlu.

Minić je sa načelnikom opštine Kalinovik Radomirom Sladojem razgovarao o razvoju poljoprivrede ovoj opštini, ističući da se mora posveti posebna pažnja ovakvim lokalnim zajednicama kao što je Kalinovik.

On je naveo da je ovdje riječ o surovijoj klimi, manjoj ispaši i mliječnosti.

“Kada je u pitanju podrška poljoprivrednim proizvođačima koja se ogledala u podijeli stoke, nabavci stoke, pogotovo svinja, kokoši i tako dalje, to je upravo ona saradnja kada od lokalne zajednice dobijemo šta njima treba i kako bi napravili što veću efektivnost ovih sredstava”, naveo je Minić.

Resorni ministar je nakon sastanka sa Sladojem posjetio “Kalinovačku kuću” koja je završena prije dva dana, ističući da Ministarstvo konstantno govori i podršci domaćim poljoprivrednim proizvođačima kada je riječ o primarnoj preradi i plasmanu proizvoda.

On je naveo da mu je načelnik opštine Kalinovik danas iznio jedan odličan model kako okupiti poljoprivredne proizvođače, dati im dodatni podsticaj da bi ovdje donijeli svoje proizvode koji su brendirani i da ih mogu plasirati.

“Naravno da ćemo raditi i na uvezivanju `Krajiške`, `Hecegovačke` i `Kalinovačke kuće`, da ćemo se zajedno predstavljati na svim sajmovima”, istakao je Minić.

On je najavio da će imati sastanak i sa predstavnicima ovdašnjeg šumskog gazdinstva, što je sigurno jedan izuzetno značajan potencijal za ovu opštinu koja ima perspektivu i mogućnost da obezbijedi život dostojan čovjeka.

Banjaluka.com