Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas da je na područje opštine Šamac u protekle četiri godine direktnim podsticajima isplaćeno 15 miliona KM i subvencionisano 140 traktora, poručivši da podrška poljoprivrednoj proizvodnji mora biti sistemska i u kontinuitetu.

“U tom periodu subvencionisali smo više od 190 priključaka, te sve mjere koje idu iz kapitalnih ulaganja. Naravno da su to bili IFAD projekti i samo u posljednjem javnom pozivu je nabavljeno 38 traktora na području opštine Šamac. To su impozantni iznosi”, rekao je Minić, koji je prisustvovao petoj “Slatinskoj traktorijadi” u Donjoj Slatini kod Šamca.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske, na osnovu dogovora predsjednika Srpske Milorada Dodika i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, u junu raspisati još jedan javni poziv kada su u pitanju radne mašine proizvođača “Belarus”.

“Dobro je za sada počela ova godina kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji”, rekao je Minić i napomenuo da je bitno da domaća proizvodnja očuva kontinuitet.

On je poručio da ce se boriti i dalje sa nekontrolisanim uvozom i svim onim što stvara probleme domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Na “Slatinskoj traktorijadi”, na kojoj je izloženo oko 100 novih i starih traktora izlagača iz Srpske, FBiH i Srbije, Minić je razgovarao sa organizatorima o tome da manifestacija, koja je sada takmičarskog karaktera, postane i sajamska, jer okuplja dosta posjetilaca.

“Ova traktorijada dobija danas i međunarodni karakter i svaka manifestacija kada je u pitanju poljorivredna proizvodnja dovodi do toga da resorno ministarstvo može uvidjeti šta je to što je najpotrebnije našem proizvođačima i šta je to što možemo u podsticajnim mjerama, koje su 180 miliona KM, pomoći u proizvodnji. Nadam se da ćemo sljedeće godine ovdje imati sajam i značajnu podršku Vlade i ministarstva da Šamac polako postane centar poljoprivrednih dešavanja”, rekao je Minić.

On je najavio da će ove godine na području opštine Šamac biti “Dani polja” i da će se Šamcu održati medunarodno savjetovanje mladih poljoprivrednih proizvođača.

“Želimo na svaki način da obezbijedimo da Šamac i Posavina budu vidljivi i da poljoprivredni proizvođači budu neko ko može pokazati kako se može sa resursima koje mi posjedimo obezbijediti poljoprivredna proizvodnja”, rekao je Minić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Miličević rekao je da je opština pokrovitelj ove manifestacije svih ovih godina, ali da nije bilo entuzijasta iz ove mjesne zajednice – traktorijada ne bi bila tradicionalna.

On je dodao da je iz godine u godinu sve veći broj izlagača i veća posjećenost ljudi iz Krajine, Semberije, Posavine i iz cijele Republike Srpske, kao i iz Srbije, što govori da ljudi, uz podršku opštine, u jednoj mjesnoj zajednici mogu organizovati ne samo traktorijadu takmičarskog, nego i sajamskog karaktera.

Petu “Slatinska traktorijadu” organizuje Udruženja “Slatinsko vrelo” iz Donje Slatine, čiji je predsjednik Živko Ilić rekao da su tamičenja održana u četiri discipline, a osim traktora bila je izložena i nova poljoprivredna mehanizacija, odnosno priključne mašine.

“Naš cilj je bio da privučemo ljude u Posavinu, da napravimo i sajamski i takmičarski dio, da se povežemo i nastavimo saradnju”, rekao je Ilić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa učestvovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Posavina” iz Crkvine i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Obudovca.