Iako se nerijetko smatra da je šarlah ili skarlatina bolest koja je otišla u historiju, a čiji naziv nerijetko plaši roditelje, ipak, činjenica je da se sve češće pojavljuje, naročito među djecom.

Tako su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako nam je to potvrđeno, zabilježeni slučajevi šarlaha, međutim, preciznih podataka o broju oboljelih nema, budući da, kako nam je pojašnjeno iz Zavoda za javno zdravstvo HNK, prijave znaju kasniti i po mjesec.

Kolektivni smještaj

Međutim, osim među djecom vrtićke dobi, ovo oboljenje je u HNK zabilježeno i među djecom uzrasta od 14 godina. Također, sporadični slučajevi su zabilježeni i na području Kantona Sarajevo, u pojedinim vrtićima. Krajem prošle godine u Kantonu Sarajevo je, prema dostupnim podacima, bilo evidentirano više od 60 slučajeva šarlaha.

Premda se, obično, počne javljati sporadično, to oboljenje se u kolektivnom smještaju, kakav je vrtić ili škola, vrlo lako prenese i nije rijetkost da se javi u formi epidemije, pogotovo u vrtićima.

Potvrdila nam je to prof. dr. Zarema Obradović, epidemiologinja, kazavši da ta oboljenja nisu rijetka u našoj sredini.

– Šarlah se od drugih streptokoknih angina, jer im je uzročnik isti, razlikuje po osipu. Dakle, samo se po tome bakterijska upala grla, koja je vrlo često izazvana streptokokom, razlikuje od šarlaha. Ne treba se previše plašiti, jer šarlah se liječi uspješno, a, također, ono što je razlika od upala grla koje možemo imati mnogo puta za života jeste to da šarlah možemo imati dva puta u životu, iako većinom to bude jedanput – kazala nam je prof. dr. Obradović.

Prisutan osip

Naglasila je da je osip kod šarlaha vrlo tipičan, da je prisutan skoro po cijelom tijelu te da se u dijagnostici vrlo lako prepozna.

Budući da je riječ o bakteriji, liječenje podrazumijeva antibiotsku terapiju na koju, kazala je naša sagovornica, osobe koje imaju šarlah vrlo dobro reagiraju.

– Bitno je napomenuti, pogotovo roditeljima podvući da se terapija do kraja iskoristi onako kako je to sugerirano – zaključila je epidemiologinja.

Kako se prenosi

Važno je da oboljeli ne može ići u vrtić ili u školu, jer to je zarazno oboljenje koje se može prenijeti na druge.

– Inače, streptokok je jedna od najprisutnijih bakterija u ovom dijelu svijeta s umjerenom klimom, a, naravno, najveći broj svih oboljenja koja se prenose kapljičnim putem, odnosno direktno s osobe na osobu je najčešći uvijek u zimskom periodu, upravo zbog bliskog kontakta – podvukla je prof. dr. Obradović.

Ova bakterijska infekcija u prvom redu zahvata gornji dio respiratornog trakta.