Foto: Institut za nestale osobe BiH
Foto: Institut za nestale osobe BiH

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba ekshumirani su iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Donje Sopotnice u opštini Novo Goražde, tačnije u dvorištu pravoslavne crkve Svetog Georgija.

ekshumacija spc masovna grobnica

Foto: Institut za nestale osobe BiH

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici.

Foto: Institut za nestale osobe BiH

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su prebačeni u kosturnicu JKP „Sveti Marko“ Istočno Sarajevo, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko – tehnička obrada, kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije posmrtnih ostataka uz pomoć DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu rukovodilo je Tužilaštvo BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе Bosne i Hercegovine, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, stalni sudski vještak – patolog, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policajci PS Novo Goražde koji su osiguravali lokaciju i pružali krim – tehničku podršku.