Tokom press-konferencijese obratio mađarski šef diplomatije.

Sijarto je kazao je da za Mađarsku mir na Balkanu najvažniji pa će zbog toga, između ostalog, glasati protiv rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a, iako ne poričemo šta se tamo zbivalo..

– Mir na Balkanu je ključan za stabilnost cijele Evrope. Zapadni Balkan je u susjedstvu Mađarske i mi želimo da učinimo sve da se mir očuva. Kao i cijela Evropa, i zapadni Balkan ima svoju burnu i kompliciranu historiju. Trenutno je dosta komplicirana situacija i mi smatramo da je sredstvo za smanjenje tenzija približenje Balkana EU.

Svjedoci smo da evropske odluke dovode do povećanja tenzija i to često dovodi do opasnosti od izbijanja novih kriza. BiH je napravila ozbiljne iskorake i u martu je odlučeno da se započne pregovarački proces i važno je da svaki entitet i svi narodi u BiH daju svoj doprinos da BiH što prije postane članica EU – rekao je Sijarto.

Dok je u Bosni, u Srebrenici provođen genocid, svijet je nijemo posmatrao – kazao je Erdoan, kritikujući brojne zemlje EU ali i Mađarsku.

Dotakao se i premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu), za kojeg je kazao da će “on i saučesnici u genocidu odgovarati za svaku kap krvi koju su prolili”.

Uporedio ga je s ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

– Dok su vođe bosanskih Srba Karadžić i Mladić vršili pokolje u Bosni, više evropskih zemalja je stajalo iza njih, nisu računali da će jednom za sve odgovarati – kazao je Erdoan.