Zbog loših vremenskih prilika urod voća na području Općine Sanski Most je prepolovljen ove godine, a to vrijedi za sve vrste voća. Razlog tome su loše vremenske prilike koje su se odrazile na voćarstvo. Prema riječima voćara, osnovni urok lošoj godini su loše vremenske prilike i dugotrajni kišni period za vrijeme cvjetanja voća što je uticalo na kasniji vegetativni razvoj plodova.

U to vrijeme ni pčele nisu mogle iz svojih košnica, što je uticalo na proces oprašivanja voća. Rezultat svega je prepolovljen prinos voća u odnosu na proteklu kalendarsku godinu.

Prema riječima Vehbije Okčića, najvećeg proizvođača jabuka u Sanskom Mostu, urod u njegovom voćnjaku je iznosio svega oko pet tona, što je tek četvrtina u odnosu na prošlogodišnju berbu. „Jabuka je ove godine potpuno podbacila. Hladniji dani i dugotrajni kišni period u vrijeme kada je voće trebalo cvjetati uticali su na kasniji vegetativni razvoj plodova. U to vrijeme ni pčele nisu mogle iz svojih košnica, što je onemogućilo oprašivanje. Kasnije se vrijeme popravilo, ali je već bilo kasno“, kaže Okčić.

Dodaje kako su voćari ove godine probleme imali i sa vremenskim nepogodama, ali i pticama koje su se, u nedostatku druge hrane, obrušile na voće. „Mogu reći da je kod mene situacija još i dobra kako je kod ostalih kolega, budući da ja jedini posjedujem protivgradnu mrežu na ovim prostorima“, kaže Okčić. Voćari kažu da će se loša godina odraziti na tržište, pa su i cijene voća, zbog poskupljenja proizvodnje, sada uvećane. Za razliku od nekih drugih grana poljoprivredne proizvodnje, problemi u voćarstvu su plasman proizvoda, pa su proizvođači prinuđeni da sami prodaju svoje proizvode. Ove godine, po prvi put, voćari su dobili određene novčane poticaje.

Iako su sanski voćari prepušteni sami sebi, mnogi kupci prepoznaju kvalitet domaćeg voća i njegovu zdravstvenu ispravnost, pa se ono što je proizvedeno može i prodati. O tome da je urod voća značajno smanjen na području sanske općine, svjedoči i informacija koju smo dobili od prerađivača, koji su voće za preradu prinuđeni potražiti u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.