Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jubilarna 70. po redu manifestacija “Ljeto na Vrbasu” biće otvorena u četvrtak, 13. jula u 21 čas na platou ispod tvrđave Kastel u Banjaluci.

Nakon otvaranja, Turistička Organizacija Banjaluke sugrađanima i gostima poklanja besplatan koncert pod nazivom “Banjalučani Banjaluci” koji počinje u 22 časa na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel, a prisutne će zabavljati Romana Panić, Lukijan Ivanović, Andrej Pucarević, i Maskarada Band.

Manifestacija će trajati do 30. jula, a ove godine obilježava jubilej – 70 godina postojanja.

Idejni tvorci današnjeg “Ljeta na Vrbasu” bili su Banjalučani, Tako je nastao Klub Akademičara Banjaluke. KAB-ovci su 1953. godine organizovali i prve trke čamaca na Vrbasu. Osnovne takmičarske discipline, pored atraktivnih skokova sa mosta, bile su i trke dajak čamaca, kajak kanua i takmičenje u preplivavanju Vrbasa.

Stil skoka danas poznat kao “vrbaska lasta” izvode sa 12 metara visokog mosta u dubinu Vrbasa.

To je specifičan skok sa ispruženim i uvijenim tijelom. Cilj je da se što duže zadrži ispružen položaj, a pri ulasku u vodu napravi što manji “štrap” vode i propozicije “banjalučke ili vrbaske laste” se nisu mijenjale do dan danas…

Kako su godine prolazile tako je i ova manifestacija mijenjala nazive. Preko „Kabovih večeri“ „Karnevala na Vrbasu“, „Susreta na Vrbasu“ pa sve do 1996. godine, kada Turistički savez obnavlja manifestaciju pod novim imenom – „Ljeto na Vrbasu, a 2004. godine Turistička organizacija grada Banjaluka i do danas brine i predano afirmiše ovu turističku ponudu.

Godine 2018. u okviru manifestacije organizovano je kino na otvorenom i ples pod zvjezdama. Ideje da se organizuje prikazivanje filmova na zidinama Kastela od početka naišlo je na veliku zainteresovanost,

Ples pod vijezdama donio dobro raspoloženje i pozitivnu energiju. Već sljedeće godine Vrbas je premošten zip lajnom, a više od hiljadu naših sugrađana i turista spuštali su se sa jedne na drugu obalu rijeke, podsjeća SeeSrpska.