Milan Vučković već skoro 20 godina živi životom nedostojnim čovjeka u Ljeskarama kod Prijedora.

Ovaj starac, koji će uskoro napuniti 70 godina, boravi u ruševnom objektu u šumskom području, bez struje i vode. Milan je prije rata živio u Glini u Hrvatskoj.

Neko vrijeme boravio je u prihvatnom centru u Prijedoru, da bi njegov dom zadnjih 19 godina bio mali objekat, koji nije dostojan ni životinja, a kamoli čovjeka.

Dok ga je služilo zdravlje, išao je u nadnicu, i tako preživljavao. Stigle su ga godine, i nije više sposoban za rad. Muči ga glad, po nekoliko dana ništa ne okusi.

Ovaj “nevidljivi čovjek” nema ličnih dokumenata, nema jedinstveni matični broj, zdravstveno osiguranje niti državljanstvo. Zbog teških životnih prilika u ratu, ostao je bez igdje ičega.

Mještani Ljeskara i ne znaju da Milan živi u njihovoj blizini. Međutim, za njegov slučaj je čula Dragana Mudrinić iz Prijedora, koja je sa grupom humanista odlučila da mu pomogne.

Za “Novosti” je ispričala kakvo stanje je zatekla kada je posjetila starca.

– To je toliko strašno da se ne može opisati. Objekat je prokišnjavao, nije imao ni osnovne stvari, krevet, sto niti bilo kakav namještaj. Hladnoća i vlaga su svuda. Vatru je ložio na zemlji, spavao je na sunđeru na betonu. Desi se da po nekoliko dana nema obrok – kaže ova humanitarka.

Milanu je u međuvremenu zatvoren prostor na trošnom objektu, postavljena su vrata, obezbijeđeni su kamin, drva i namirnice.

– To je privremeno rješenje. Potrebno je da mu se obezbijedi stambeni kontejner, u kome bi bio u toplom prostoru. Kaže da ga noću grizu šumski miševi, zbog čega ima otvorene rane na tijelu, trebalo bi da posjeti doktora – rekla je Dijana.

Dodaje da je starac razuman i druželjubiv i obradovao se kada su došli da ga posjete.

U akciju se uključilo i HU “Mali anđeo” iz Banjaluke.

– Obezbijedili smo lim za krov. Pokrenuli smo akciju kako bi nesrećnom čovjeku nabavili stambeni kontejner. Aktivan je i humanitarni broj 17114, na čiji se poziv daje jedna KM – rekli su u HU.

Trenutno su moguće uplate na račune iz BiH: 5520002009328582 Addiko Bank, Primalac: Humanitarno Udruženje “Mali Anđeo”, Novaka Pivaševića bb 78000 Banjaluka (svrha uplate: za Milana Vučkovića). Za uplate iz inostranstva: Addiko Bank, IBAN: BA395520002062114139 SWIFT: HAABBA2B Primalac: Humanitarno Udruženje “Mali Anđeo” Novaka Pivaševića bb 78000 Banjaluka (svrha: za Milana Vučkovića).