Kompanija Lidl dovršila je izgradnju svog prvog objekta u Bosni i Hercegovini, onog u Bijeljini, vidi se na novim fotografijama.

No, još uvijek nema nikakvih naznaka kada će taj objekat biti otvoren. Kompanija je najavila otvaranje marketa u većem broju gradova naše zemlje, a ponegdje je već kupila i zemljište.

Nedavno je odabrala i lokaciju za prvi objekat u Sarajevu, prekoputa hotela Ibis u ulici Džemala Bijedića, gdje je obavljeno i čišćenje terena. No, sama gradnja prvog sarajevskog Lidla još nije počela niti ima naznaka kada će se to desiti, izvještava BiznisInfo.ba.

Okončana izgradnja Lidla u Bijeljini (Foto: Novi Glas)

Ranije smo pisali da će kompanija vjerovatno čekati da izgradi minimalno 10-ak lokacija koje će istovremeno otvoriti, a za to će joj sigurno biti potrebno nekoliko godina, To znači da ove, a vjerovatno ni naredne godine, ne treba očekivati otvaranje Lidlovih prodavnica u BiH.

Prema nekim špekulacijama, na otvaranje Lidlovih objekata u BiH mogli bismo čekati čak do 2027. godine. No, zvanične informacije o tome nema.

Kako smo nedavno pisali, Lild u Kiseljaku gradi svoje centralno skladište i logistički centar za BiH i Crnu Goru.

Nedavno je najavljeno da bi njemačka kompanija u budućnosti mogla otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u BiH, te da će graditi objekte u svim gradovima koji imaju više od 30.000 stanovnika.

Okončana izgradnja Lidla u Bijeljini (Foto: Novi Glas)

Ukupna imovina Lidla u BiH na kraju prošle godine, kako saznaje BiznisInfo.ba, premašila je vrijednost od 83 miliona KM. Tu spadaju ukupni kapital, obaveze i vanbilansna evidencija. Dugoročna imovina je premašila iznos od 42 miliona maraka.

Osim toga, njemački div paralelno ulazi na četiri tržišta našeg regiona – BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Kosovo.