Čudo iz Mostara i najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar po ko zna koji put je oduševila naciju.

 

Pudar je postala prvak svijeta u juniorskoj konkurenciji u disciplini 200 metara delfin nakon što je u jučerašnjoj finalnoj utrci prvenstva u Izraelu bila prebrza za svoju konkurenciju.

Fenomenalna Lana je finalnu utrku završila s vremenom 2:07.20 ispred Bela Grant i Paole Boreli.

 

Zbog Lane se ponovo intonirala himna Bosne i Hercegovine. To je i postala praksa otkako se takmičini velikoj sceni.

Organizatore “tjera” da budu spremni da puste himnu njene domovine koju prezentira na najbolji mogući način. Nezavisno od discipline, Lana će se popeti na podijum.

Lana je već odavno biser bh. sporta, a na Svjetskom juniorskom prvenstvu će nastupiti i u disciplinama 50 i 100 metara delfin.

Navikla nas je da od nje očekujemo medalje, tako će biti i na narednim utrkama.

Povodom novog Laninog zlata prisjetili smo se njenog intervjua s početka karijere, kada je imala samo devet godina. Lana je tada za City TV ispričala kako je završila u školi plivanja.

– Tata me s pet godina upisao u školu plivanja samo kako bih naučila plivati. Onda sam bila jako dobra i treneri su me prebacili u klub gdje sam već četiri godine – ispričala je tada 9-godišnja Lana Pudar.

Za četiri godine Lana je tada već osvojila 150 medalja na raznim takmičenjima. Od toga 98 zlatnih, 33 srebrene i 19 bronzanih.

– Najdraža mi je bronzana medalja s Piccolo cupa koji se održao u Sarajevu. Moja štafeta je bila posljednja prije nego što sam ja uskočila u bazen.

Kada sam počela plivati, prestigla sam tri djevojčice i osvojile smo bronzanu medalju – rekla je tada Lana Pudar za City TV.

Bila je to prava uvertira za ono što će uslijediti. U juniorskoj kategoriji joj nema ravne, a u avgustu prošle godine postala je prvakinja Evrope u seniorskoj konkurenciji.