Na adresu Općine i Općinskog vijeća Sanski Most stigla je opomena pred tužbu i kazneno gonjenje od strane kompanije “Lager” iz Posušja koja eksploatira mrki ugalj na širem području kamengradskog bazena. Opomena pred tužbu se odnosi na odluku koju je Općinsko vijeće Sanski Most donijelo 23. januara ove godine, a tiče se povlačenja saglasnosti na koncesiju o eksploataciji mrkog uglja.

U ovome aktu se navodi kako je na pomenutoj sjednici, pored sporne odluke, doneseno i više zaključaka kojima se od, nadležnih institucija na kantonalnom i federalnom nivou tražilo da ponište odluku o koncesiji, te povuku odluke i dozvole o eksploataciji uglja. “Imajući u vidu da je na nezakonit i neustavan način donesen zaključak u više tačaka, da je po njemu postupljeno i da ste dobili odgovore od organa kojima ste se obraćali, predlažemo da donesete odluku kojom povlačite odluku o poništenju saglasnosti na dodjelu koncesije privrednom društvu “Lager”.

Ministarstva i ostali organi koji su vam dostavili svoje odgovore na zahtjeve iz zaključaka su jedini mjerodavni i ovlašteni za davanje odluke, ocjene i mišljenja o zaključenim ugovorima, postupanju po njima i ostalo, zbog čega ste dužni poštovati te odluke, odnosno postupati isključivo po zakonu”, navodi se u ovome aktu.

U nastavku se ističe kako je ovakvim postupanjem “Lageru” nenesena nepopravljiva šteta koja se ogleda u povredi časti i ugleda, ali i ogromna šteta u finanijskom smislu koja se tiče otkazivanja brojnih ugovora o poslovnoj saradnji zbog, kako se navodi, donošenja nezakonitih i protivustavnih odluka i zaključaka te njihovog medijskog objavljivanja. “Ovim putem predlažemo da donesete odluku kojom povlačite odluku o poništenju odluke o davanju saglasnosti za dodjelu koncesije privrednom društvu Lager jer je to najmanje što možete učiniti kao jedan vid satisfakcije, te institut naknade štete neće biti zadovoljen, ali se može djelimično ublažiti nastala šteta.”, navodi se između ostalog. Kako saznajemo, ovaj akt će biti uvršten kao jedna od tačaka o kojoj će se raspravljati na jednoj od narednih sjednica Općinskog vijeća Sanski Most, te će se lokalni politički akteri odrediti o ovoj temi.