Kada Radovan Višković najavio brutalne kontrole zbog podizanja cijena, možda nije bio upoznat sa činjenicom da se inspekcije mogu “brutalno” kontrolisati samo proizvode čija je marža ograničena uredbom Vlade, odnosno njenom izmjenom a koja je donesena početkom novembra 2021. godine.

 

Ovom uredbom, naime, definisani su proizvodi čija marža može biti ograničena na nabavnu cijenu. I taj spisak nije dugačak, naprotiv

main image

Radi se o slijedećim proizvodima: Kuhinjska so za ljudsku ishranu (pakovanje od 1kg), svinjska mast, suncokretovo ulje 1l i 5l, biljna mast, margarin (pakovanje od 250g i 500g), pasterizovano i sterilizovano mlijeko od 1l 2,8% mliječne masti, pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju 1l, jogurt 1l, 2,8%mm, i jogurt u plastičnoj foliji 1l.

Zatim se tu nalazi pšenično brašno, hljeb od brašna tip 500, i brašna tip 850, samo šećer kristal pakovanje od 1kg, i 5 kg, hrana za dojenčad, hrana za bebe ( isključivo zamjena za majčino mlijeko)

I kao posljednja stavka nalaze se antiserumi i druge frakcije krvi, vakcine, različiti lijekovi, uključujući i homeopatske preparate.

Sve ostalo podliježe slobodnom tržištu i tu bukvalno je nebo granica.

Drugim riječima, najavljene “brutalne inspekcije” samo su mazanje očiju javnosti, koja se nada da će inspekcije kažnjavati ama baš svakog trgovca i za ama baš svaki poskupljeni proizvod. Ne ide to tako.

Činjenica je da vlastima odgovaraju veće cijene proizvoda jer veće cijene znače veće prihode u budžete.

Ministar trgovine i turizma u Vladi RS Denis Šulić rekao je da je pripremljena uredba kojom će biti regulisane cijene osnovnih životnih namirnica u Srpskoj, posebno hljeba i pekarskih proizvoda.

On je rekao da pod pekarskim proizvodima ne misli na sve pekarske proizvode, jer s emora poštovati tržište.

“Ono što možemo je da obezbijedimo da osnovni hljeb (narodni, domaći) bude što jeftiniji za građane” kazao je on pomenuvši da je na snazi Uredba o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

“Pekari vješto izbjegavaju ovu maržu na osnovne životne namirnice, kada se tiče hljeba od brašna tip 500, dodatkom raznih aditiva ili sjemenki ili nekog drugog dodatka, taj hljeb više ne potpada pod ovu našu uredbu i onda nije po ograničenoj marži. Iz tog razloga ćemo pokušati naći način kako da smanjimo prostor za, uslovno rečeno, manipulaciju sa samom uredbom” rekao je ministar Denis Šulić.

On je rekao da će se prekontrolisati i ostali proizvodi te da je moguće da će neki proizvodi biti dodati u izmjenu ove uredbe o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

“Imali smo određene stvari da neko pakuje određeni proizvod umjesto u litar pakuje u 950 mililitara pa pita da li to potpada pod osnovne životne namirnice odnosno pod ovu uredbu. I te ćemo stvari definisati. ” kazao je Šulić.

“Pojedinci neopravdano povećavaju cijene svojih proizvoda”, izjavio je Predsjednik Vlade RS Radovan Višković na pres konferenciji održanoj u petak prošle sedmice.

Zbog toga je, kako kaže, Inspektoratu naređena “brutalna kontrola”.

“Smatramo da mnogi neopravdano dižu cijene. Ne može se desiti da je u Republici Srpskoj mlijeko skuplje nego u Italiji, ne može se desiti da su kifla ili hljeb skuplji u RS nego tamo negdje, jaje ili nešto drugo. Hoćemo da vidimo koji je razlog. Veći minimalac u RS nego u Italiji? Nije tačno. Veća prosječna plata u RS nego u Italiji? Nije tačno. Veća cijena goriva u RS nego u Italiji? Nije tačno. Veći porezi i doprinosi? Nije tačno. Pa, zbog čega je onda skuplje kod nas nego tamo negdje? Imam osjećaj i zato sam dao nalog, zato idemo u novu fiskalizaciju, zato idemo i u borbu sa sivom zonom…”, najavio je Višković.

“Imam osjećaj da se, koristeći situaciju, pojedinci enormno bogate. Budite sigurni da ćemo tome stati ukraj. Podizanje minimalca je u pravcu suzbijanja sive zone, plavih, crvenih, bijelih koverti. Ti se najviše bune. Ne bune se oni poslodavci koji normalno rade”, kazao je Premijer RS, te dodao da će javna komunalna preduzeća biti najviše pogođena podizanjem minimalca, te da se to pitanje treba hitno rješavati.

Buka