U vinogradima na području sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, koji pripadaju preduzeću “Vinarija Tatarević”, trenutno se odvija zelena rezidba vinove loze u cilju stvaranja uslova za bolji urod grožđa.

“Viškovi vinove loze se uklanjaju, kao i preraslo lišće koje zaklanja grozdove. U proteklom periodu bilo je dosta kiša i vlage i ovo se radi kako bi se grozdovi što prije osušili i kako ne bi došlo do pojave plamenjače i drugih infekcija. Grozdovi će biti izloženi suncu i kvalitetnije će sazreti”, kaže Miodrag Draganović, direktor pomenute firme, dodajući kako se radovi odvijaju na oko tri hektara vinograda.

Prema njegovim riječima, rezidba je malo zakasnila zbog vremenskih prilika i kišnog vremena u proteklom periodu, ali u vinogradima očekuju rekordan urod grožđa.

“Vinograd koji smo podigli prošle godine, nedaleko odavde, također dobro napreduje, tako da planiramo značajno proširenje proizvodnje. Očekujemo veoma rodnu godinu i nadamo se kako neće biti grada ili vremenskih neprilika koje bi mogle uticati na količinu uroda”, istakao je Draganović. Prema njegovim riječima, prošla godina je bila nešto manje rodna zbog lošeg vremena koje im nije išlo naruku, pa je i količina proizvedenog vina bila manja od očekivane.

Prema njegovim riječima, na površini od oko tri hektara zasađeno je više od 8.000 sadnica sorti šardone i merlo, koje se redovno održavaju i njeguju. Cilj svega je proizvodnja kvalitetnog stonog crnog i bijelog vina, koje je u proteklim godinama našlo svoje mjesto na širem tržištu Bosne i Hercegovine, a izvozi se i u Austriju.

Nove sadnice vinove loze posađene su i na površini od oko 30 dunuma zemljišta, a prve plodove iz tog vinograda očekuju za nekoliko godina.

Vino koje proizvode je vrlo cijenjeno i traženo na tržištu, te višestruko nagrađivano za svoj kvalitet.

Inače, posao s vinogradarstvom započeo je prije desetak godina Isak Tatarević, biznismen iz Sanskog Mosta koji već dugo živi i radi u Austriji. On je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo radni vijek.

Na lokalitetu vinograda podigao je i velelepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina. Inače, ovaj vinograd je najveći i jedan od tek nekolicine vinograda na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Nezavisne