Nakon završetka košarkaškog prvenstva u Premijer ligi BiH i različitog tumačenja novih pravila doigravanja u borbi za opstanak, Košarkaški klub “Prijedor Spartak” nije uspio da ostane na ovom nivou takmičenja. U stručnom štabu ističu da je takmičenje u Premijer ligi BiH zahtjevno i kadrovski i finansijski.

“Sigurno da ne možemo biti najsrećniji ishodom ove sezone. Što se tiče same sezone, od starta je bilo jako teško, ali znali smo u šta se upuštamo. Iskreno, za ovaj rang takmičenja potrebno je dosta toga da se igra na ovom nivou. Ušli smo svjesno u to, hrabro smo krenuli u tu priču. Mislim da je početak sezone bio korektan. Skupili smo mladu ekipu koju smo mogli s obzirom na naše skromne finansijske mogućnosti i mislim da smo se dobro borili u početku sezone. Prvi dio sezone bio je dobar. Drugi dio bio je nešto lošiji zbog povrede nekih ključnih igrača, koji su propustili dva do tri mjeseca”, ističe trener Danilo Palalić.

U upravi naglašavaju da su zadovoljni načinom na koji je Klub organizaciono bio pripremljen za nastup u Premijer ligi BiH, dodajući da je prijedorski premijerligaš, zbog nedostatka drugačijih uslova, bio jedini koji se takmičio na klasično amaterski način. “Mi smo, da kažem, amaterski klub, iako su svi u Pemijer ligi amaterski klubovi. Međutim, oni u stvari funkcionišu kao profesionalni klubovi. Svi njihovi igrači su uglavnom zaposleni samo u sportskim klubovima u kojima treniraju. Kod nas su igrači zaaposleni u određenim firmama i nakon obavljenih poslova tamo dolaze na treninge. To je sigurno jedan od nedostataka koji smo imali tokom sezone”, kaže Dragoslav Kabić, predsjednik Upravnog odbora Kluba.

Zbog podrške publike i veće želje i motivacije da se dođe do pobjede, domaći teren često igra presudnu ulogu, a prijedorski košarkaši imali su i tu otežavajuću okolnost da su dio utakmica na kojima su bili domaćini morali igrati u Novom Gradu. “Iskreno govoreći, na neke naše rezultate uticala je dosta i promjena dvorane. Zbog radova na rekonstrukciji naše dvorane, domaće utakmice morali smo igrati u Novom Gradu. Tamo smo orali i trenirati, što nas je dosta poremetilo, ali tako je kako je. Bili smo sa pet pobjeda na kraju prvog dijela, u ligi za opstanak smo pružali bolje partije. Na kraju smo imali isti broj bodova kao “Posušje”, jednu manje od “Proma” i jednu manje od “Slavije”, tako da je bilo baš onako gusto u borbi za opstanak”, kaže Palalić.

U upravi Kluba ističu da je takmičenje u Premijer ligi finansijski veoma zahtjevno. Pohvalili su igrače koji, kako kažu, nisu bili nadigrani i koji su u svakoj utakmici davali svoj maksimum. U Klubu su zahvalni sponzorima, bez čije pomoći ne bi mogli da se takmiče. “Sezona je izuzetno skupa, gostovanja su skupa, kao i kotizacije, a morate obezbijediti novac za sve to.. Naravno, mi smo imali apsolutnu podršku ove godine, prije svega grada Prijedora, imali smo podršku Rudnika željezne rude “Ljubija” i “Arcelor Mitala”. To su naši najznačajniji sponzori i mnogo im se zahvaljujem”, istče Kabić.

Iako je konačnim tumačenjem novih pravila doigravanja za opstanak, Košarkaški klub “Prijedor Spartak” zvanično ispao iz Premijer lige BiH, još uvijek nije sve izgubljeno. S obzirom da je liga sa 12 proširena na 14 klubova, ukoliko klubovi koji rezultatski ostvare pravo na prelazak u viši rang, ali ne i finansijsku mogućnost, prijedorski klub biće pozvan da se ponovo takmiči u Premijer ligi. Ukoliko do toga ne dođe, u Klubu kažu da će se boriti za osvajanje prvog mjesta u Prvoj ligi Republike Srpske, što bi ih vratilo u Premijer ligu.

Kozarski