Korijander, poznat i kao kineski peršin ili cilantro, predstavlja izuzetno korisnu biljku s raznovrsnim upotrebama.

Njegovi nježni listovi i plodovi ne samo da obogaćuju okus hrane specifičnom aromom, već imaju i ljekovita svojstva. Iako se često zamjenjuje s peršinom, korijander ima karakterističan miris koji nije uvijek po svačijem ukusu.

Korijander vuče korijene iz Azije, zbog čega je poznat i kao kineski peršin. Važno je napomenuti da listovi, koji se koriste kao začin u meksičkoj i azijskoj kuhinji, te sjemenke korijandera, često nazivane samo korijander, pružaju različite arome i koriste se na različite načine.

Sjeme korijandera, mljeveno ili istucano, dodaje narandžastu aromu kolačima i obogaćuje temeljce u europskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

S druge strane, list korijandera (cilantro) doprinosi svježini jelima, posebno u azijskim juhama, s posebnim naglaskom na gorčini i oštrini okusa.

Osim kulinarske primjene, korijander se koristi i u proizvodnji parfema, dok eterično ulje korijandera ima ljekovita svojstva, potiče apetit, poboljšava probavu te ublažava grčeve i želučane probleme.

Važno je napomenuti da se preporučuje odvojena upotreba lista i ploda korijandera zbog njihovih različitih aroma, piše Dom i dizajn.