Svaki put kad smo odlučili da se od Dodika izmaknemo i da sa njim ne ulazimo u dnevne polemike, on je sebe kopao sve dublje i dublje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, danas se, u kratkom razgovoru za medije, osvrnuo na odnose sa koalicionim partnerom Miloradom Dodikom, poručivši da je u “crnoj rupi iz koje više ne vidi izlaz”.

U jučerašnjem obraćanju, Milorad Dodik, naveo je kako su “odnosi između Banjaluke i Sarajeva možda na najgorem nivou”, obrušivši se pri tome na niz zvaničnika – od Denisa Bećirovića, do Zlatka Lagumdžije i Elmedina Konakovića.

Dodik je jučer dodao kako vidi da je bh. šefu diplomatije Konakoviću, “koji ima udarce javnosti”, kriv predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pa i on, zato što ga povezuju sa nekim stvarima.

“Ne znam da li je to istina ili nije, to će na kraju neko pokazati. Želim da vjerujem da nije povezan sa tim klanom, ali to nije način na koji možeš da pobjegneš od toga. Nije tebi ni Dodik, ni Vučić, ni bilo ko drugi držao kišobran kad si to radio ili nisi radio. Pusti nas na miru. Da bi to izbjegli, oni to prebacuju na nas”, ustvrdio je jučer Dodik.

Svaki put kad smo odlučili da se od Dodika izmaknemo i da sa njim ne ulazimo u dnevne polemike, on je sebe kopao sve dublje i dublje u jednu crnu rupu iz koje sada ne vidi izlaz – odgovara danas Konaković.

“Ubijeđen sam da moraju izaći (na Izbore) po pravilima Christiana Schmidta i da se on još jednom mora povinovati institucijama ove zemlje i međunarodne zajednice i time pokazati da to što je on glasan i bezobrazan zapravo govori samo o njemu.

Posljednično, politika Trojke ga je stavila na mjesto na koje on pripada.

Dodik je danas izložen svim vrstama pritisaka, sudi mu se pred državnom institucijom koju ranije nije priznavao, pod sankcijama je, poštar mu donosi platu, izoluje sebe, Rs i sve one koji ga slijede sve dalje. Ono što on priča sve mi je manje važno”, poručio je Konaković.