Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratio se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku koja je posvećena stanju u BiH.

Između ostalog, tokom izlaganja na sjednici, posebno je istakao jednu rečenicu iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koje kaže da izbor za Dom naroda, temeljen na etničkoj pripadnosti i po mjestu prebivališta nije u skladu sa evropskim standardima.

“Upravo je visoki predstavnik izbore za entitetski dom naroda temeljio na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, dajući živim ljudima etnički koeficijent ili različitu matematsku vrijednost, što je izraz krajnje diskriminacije i u potpunoj je suprotnosti sa ključnim prioritetima koje Evropska unija stavlja Bosni i Hercegovini kao obavezu”, kazao je Komšić i dodao da je time visoki predstavnik usporio napredak BiH unutar evropskih integracija.

U svom obraćanju izrazio je bojazan nastojanjima visokog predstavnika da riješi pitanje državne imovine, kako kaže, na jedan čudan način, implicirajući potrebu raspodjele državne imovine.

“Njegove ideje o državnoj imovini odskaču od praksi i ambijenta u Bosni i Hercegovini, jer imovina nije teritorija, niti je teritorija imovina, da bi bilo ko imao pravo da je tako tretira”, kazao je on.

Komšić je istakao da je zadovoljan zbog produženja mandata Altea misije u BiH, kao i da podržava postojanje Kancelarije visokog predstavnika, sve dok se kroz ostvarivanje tzv. „5+2 uslova“ ne stvori ambijent za zatvaranje OHR-a.

Međutim, dodao je da sadašnji visoki predstavnik je prvi koji se suočio sa masovnim protestima bh. građana, koji su u dva navrata protestovali ispred Kancelarije visokog predstavnika izražavajući svoje nezadovoljstvo njegovim ponašanjem i najavljenim odlukama.

“Brojnost oba skupa građana u kojem učešće nisu imale političke stranke, govori nam da su građani Bosne i Hercegovine svjesni svih važnih pitanja u svojoj zemlji, ali i da su svjesni i nezadovoljni zbog nekih loših odluka koje je donosio aktualni Visoki predstavnik. Vjerujem kako će visoki predstavnik ovo cijeniti i uvažiti u svom budućem radu, posebno u domenu donošenja budućih odluka” rekao je Komšić, prenosi Fena.

Napomenuo je da postoje odluke visokog predstavnika koje su dobre i koje su nastojale zaštititi ustavni poredak u BiH, ali su one nažalost bile nedovoljne i nedorečene.

“Njegova dijagnostika problema, koji se tiču ponašanja aktera iz entiteta Republika Srpska, u kojima oni govore o nekom navodnom mirnom razlazu, mirnoj disoluciji ili entitetskim nadležnostima, svakako je tačna, ali njegovu dijagnozu ne prate adekvatne aktivnosti”, dodao je Komšić.

Posebno je izrazio zabrinutost zbog izjava premijera Hrvatske, da su oni izlobirali kod visokog predstavnika nametanje takvih izmjena entitetskog ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji odgovara političkim interesima susjedne države, a na štetu suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, u Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj se razmatra i situacija u BiH.

Vlada Republike Srpske uputila je Savjetu bezbjednosti 30. Izvještaj Srpske, u kojem je naglasila važnost okončanja nelegalne i destabilizujuće uloge Kristijana Šmita kao neizabranog stranog diktatora BiH.