Posao nabavke oklopnih transportera iznijela je Vlada TK na čelu sa Irfanom Halilagićem, koji je na prezentaciji rekao da je opredjeljenje Vlade da je ovo zaista potrebno i da je tek dio od opreme koju nabavljaju.

U krugu nekadašnje kasarne Armije R BiH Husein kapetan Gradaščević, u Kampusu Univerziteta u Tuzli, danas je upriličena prezentacija novonabavljenih specijalizovanih transportera Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

 

Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je izvršio postrojavanje pripadnika Jedinice za podršku Uprave policije MUP-a TK.

– Prvo što mogu reći je dabogda nikad ne trebali. Nažalost, mjesto i vrijeme u kojem živimo opravdava svrhu nabavke ovakvih vozila i opremanja Jedinice za podršku u slučaju da, prije svega, treba asistencija građanima kantona, ali moramo mi šire to pogledati, pa reći i cijele Bosne i Hercegovine. Želim pohvaliti ambiciju i namjeru Vlade TK da se ovo realizuje jer je ovo po prvi put da Vlada TK nabavlja ovakvu specijalističku opremu. Niko drugi neće voditi računa o našoj sigurnosti i to pokazuje ovo što se događa u svijetu. Mi se trebamo osvjestiti i dozvati pameti jer se niko neće boriti za ovu zemlju ako mi sami nećemo. Uvijek se neko nađe i kaže da smo novac mogli bolje upotrijebiti. Novac se uvijek može bolje upotrijebiti, ali ga upotrebljavamo u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo. Situacija je takva da nam ovo treba – rekao je predsjedavajući Komšić, koji je potom u jednom od oklopnih transportera dobio sve relevantne informacije o mogućnostima i opremljenosti vozila.

Posao nabavke oklopnih transportera iznijela je Vlada TK na čelu sa Irfanom Halilagićem, koji je na današnjoj prezentaciji rekao da je opredjeljenje Vlade da je ovo zaista potrebno.

-Mi smo prvi kanton koji je kupio ovakva vozila i to simbolizuje opredjeljenje Vlade TK i Skupštine TK da ojačamo naše sigurnosne strukture. Vjerujem da ćemo u tom pravcu i nastaviti. Realizovali smo nabavku koja je složena, koja je međunarodnog karaktera i potcrtavam da će se ova vozila koristiti za zaštitu sigurnosti građana i njihove imovine – rekao je premijer Halilagić.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović govorio je i o nabavci tzv. “dugih cijevi”, odnosno opreme koju po važećem zakonu koriste službenici policije u BiH.

-Nabavka oklopnih transportera je iznosila 4.4 miliona KM bez PDV-a, dakle negdje oko 5 miliona KM. Mi smo prvi krenuli u ovu procedure i okončali smo ih. Vozila daju veću sigurnost policijskim službenicima jer su do kalibra 7.62 mm posada i službenici apsolutno sigurni. Gume koje su pogođene sa osam metaka mogu ići još 100 kilometara…Vozila smo kupili svojim sredstvima, a sva prethodna bila su donacije i zbog toga smo ponosni – rekao je ministar Mehanović.

Transporteri u dolasku
Transporteri u dolasku

Vozila nose mitraljeze i raketne bacače koji će biti montirani po potrebi

U narednom periodu planira se jačanje policijskih struktura s ciljem veće zaštite i sigurnosti građana Tuzlanskog kantona i BiH.