Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konakovic izjavio je danas da je posjeta delegacije NATO-a Bosni i Hercegovini jedna od najvažnijih posjeta u “moru velikog broja posjeta”. – Danas formalno-pravno gledajuću, cijela ta struktura NATO-a, osim generalnog sekretara, je danas došla u Sarajevo, kompletan taj saziv. Sjednica koja će se održati bit će prava sjednica NATO-a, sa proširenim sazivom, predstavnicima BiH – kazao je Konaković.

 

Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO Mircea Geoană, boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prvi sastanak održan je u Predsjedništvu BiH. A nakon sastanka obratio se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Poručio je da je veoma ohrabren, jer danas je nedvojbeno poručeno da čvrsto stoje iza BiH i njene nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Nakon sastanka Bećirović je poručio i da su iz NAC-a najoštrije osudili bilo kakav poziv na secesiju. Na ovom sastanku je rekao šta su strateški ciljevi BiH, a to su punopravno članstvo u NATO savezu i EU.

“BiH je opredjeljenja. To je odluka državnih organa u BiH. Pravni okvir je jasan, a državni organi su usvojili sve dokumente u oblasti sigurnosti. Vrijeme ratova je nepovratno iza nas i dolazimo pod sigurnosni kišobran najveće alijanse na svijetu. To je u interesu svakog građanina”, kazao je Bećirović.

U BiH imamo evidentno proruske političare, dodaje Bećirović, koji ugrožavaju naš mir u zemlji i regiji.

“Da je to tako, svjedoči intervju za Russia Today, u kojem je govorio predsjednik RS i poručio da je ‘Vladimir Putin veliki humanista’ i da je ‘Rusija imala puno pravo da napadne Ukrajinu’. To nije dao političar iz Moskve. NATO nam je jasno poslao poruku danas – sigurnost BiH je i naš NATO internes, jer naša zemlja pripada euroatlanskim integracijama”, rekao je Bećirović i podcrtao da je “BiH danas dobila najveću podršku, nego smo je ikad imali i to je ohrabrujuće”.

James O‘Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, ove sedmice dolazi u posjetu BiH. Bećirović poručuje da njegov dolazak nije slučajan, te da je to vrlo važna poruka.

“Sutra ćemo imati taj sastanak. Mislim da je vrlo važna poruka svima u BiH i regiji. SAD su bezrezervni prijatelj BiH, pružaju nam punu podršku i ta naša saradnja je jako važna za BiH”, zaključio je Bećirović.

Zamjenik generalnog sekretara i ambasadori zemalja članica NATO danas imaju brojne sastanke u BiH.