Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad poslijepodne osjetite pad energije, možda ćete posegnuti za vrećicom čipsa, ali nedostatak hranjivih supstanci u takvoj hrani neće smanjiti umor ili povećati sitost. Postoji jedna namirnica koja može napraviti razliku – orašasti plodovi.

Orašasti plodovi su široko dostupni proteini biljnog podrijetla. Prema kardiolozima, mogu biti zdrav međuobrok, a postoji jedan koji je posebno koristan za zdravlje srca.

“Svi orašasti plodovi su zdravi za konzumaciju. Samo trebate paziti da su neslani, osobito ako imate problem sa visokim pritiskom”, pojašnjava dr. Anjali Dutta za The Parade.

Za zdravlje srca naročito su zdravi orasi jer obiluju proteinima i antioksidansima, kao i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju holesterola.

Studije pokazuju da redovna konzumacija oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, antioksidansi u orasima korisni su za zdravlje kardiovaskularnog ssistema jer pomažu u sprečavanju upala koje mogu uzrokovati srčane bolesti i druge zdravstvene probleme.

Kao i većinu drugih orašastih plodova, orahe je lako uklopiti u obroke ili međuobroke jer su svestrani. Možete ih jesti same, dodati salatama ili desertima. A još je bolja vijest što su izvrsni i za zdravlje mozga, prenosi Index.hr.