Karate nije i vjerovatno nikad neće postati toliko komercijalizovan kao sportovi s loptom. Vježbači karatea nisu u trci za sportskom slavom i ne zarađuju kao fudbaleri ili teniseri, ali broj vježbača nije mali i sve je veći.

Trener KK “Šodan” Milovan Srdić zato je odlučio da pored Koprivne, u kojoj već pet godina vodi karate sekciju i koja broji 15 članova započne s radom i u OŠ “Jovan Cvijić” u Brezičanima. Odziv mališana pokazuje koliko vole ovaj sport.

Marko Kečan iz Brezičana kaže da voli karate i da mu ide od ruke. KK “Šodan” je sastavljen iz 5 sekcija, od kojih je jedna u SD “Mladost”, na Urijama, u Korpivni, u Krupi na Uni i odnedavno u Brezičanima. Karate se vježba 365 dana u godini, jer je kalendar takmičenja prebukiran. Zahvalni su i gradu Prijedoru na podršci.

Predsjednik KK “Šodan” Rajko Vučićević kaže da za treninge imaju SD “Mladost” i da im je to centralna sala, a za ovaj prostor imaju podršku grada Prijedora.

“Sve ostale sale su u privatnom aranžmanu, jer ne možemo drukčije da to riješimo, nego na taj način. Borimo se kako znamo i umijemo, imamo određeno iskustvo, tako da u svemu tome dobro plivamo. Imam običaj tako reći, ali ne možemo nešto posebno očekivati od drugih, ako sami nešto ne stvorimo. Tako da se trudimo iz dana u dan da za tu djecu obezbijedimo optimalne uslove za rad, a ono što nama uvijek fali to je neka naša sala”, navodi on.

Trener Milovan Srdić, koji je član “Šodana” punih 16 godina ističe da je sekcija u OŠ “Jovan Cvijić” u Brezičanima krenula nedavno s radom i da je zadovoljan odzivom.

““Za početak naše treninge održavamo dva puta sedmično ponedjeljkom i srijedom od 18 časova. Zainteresovanost je dobra, zadovoljavajuća prije svega, a nadamo se da će se povećati broj ljubitelja karatea , jer ovaj sport gradi prije svega dobre sportiste, ali i dobre ljude, gradi disciplinu, snagu, izgled I sve što je potrebno jednom mladom čovjeku”, kaže Srdić.

V. d. direktora OŠ “Jovan Cvijić” u Brezićanima Branka Šalabalija naglašava da je sport izuzetno važan za djecu.

“Naša škola je odlučila da ustupi prostor fiskulturne sale akreditovanom treneru Karate saveza RS Milovanu Srdiću. Primijetili ste da je veća zainteresovanost djece razredne nastave. Želimo na ovaj način da kažemo koliko podržavamo u stvari sport i da nekako omogućimo našoj djeci da budu dio ove sportske priče “, ističe Šalabalija.

Uz dodatni angažman učitelja karatea na podizanju motivacije i pravilnom vaspitnom usmjeravanju, karate za decu postaje svojevrsna škola života zasnovana na zdravstvenim principima.

K.V.