Početna Prijedorski region KAKVA JE SUDBINA RIBNJAKA “SANIČANI”?

KAKVA JE SUDBINA RIBNJAKA “SANIČANI”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedorski ribnjak “Saničani” nekada je bio jedno od najuspješnijih preduzeća na ovim prostorima, a prije nekoliko dana Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijelo je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ovog preduzeća, dok je Okružni sud u Prijedoru donio odluku o predstečajnom postupku. Zlatnih vremena u ovom gigantu dobro se sjeća Gordan Pušac, koji je u ribnjaku radio 30 godina kao vozač, a jedno vrijeme bio je i šef voznog parka. Posla je, kaže, bilo toliko da se nerijetko dešavalo da po cijelu noć ne spavaju. I plate su bile redovne. Iako je u penziji već deset godina, nije mu svejedno da gleda kako sve ovo propada.
– Bilo je lijepo raditi u ribnjaku.Bila su redovna primanja,

– Bilo je lijepo raditi u ribnjaku.Bila su redovna primanja, znalo se ko šta radi. Bila je velika proizvodnja ribe, 80 odsto ribe smo izvozili. Imali smo maloprodaju u Srbiji – prisjetio je Pušac.

Uništavanje ovog preduzeća počelo je njegovom privatizacijom, a vlasničku strukturu trenutno čini oko 800 akcionara, od kojih je većinski Radojica Ratković, sa 52 odsto vlasništva i Nova banka, s obzirom da hipotekarni kredit nije na vrijeme vraćen. Nekada se iz ribnjaka izlovljavalo i oko 1.500 tona ribe. Kriza u preduzeću kulminirala je u martu prošle godine. U Gradskoj upravi tvrde da već godinama postoji interes da ribnjak ponovo počne sa radom, a ne isključuju ni mogućnost da Grada kupi preduzeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovo je primjer loše privatizacije i ribnjak je došao u katastrofalno stanje. Uspješnom privatizacijom, ribnjak bi bio sigurno jedno od dobrih preduzeća, a kada bi došlo do realizacije stečaja, ako ne bi bilo drugog kupca, Grad bi razmislio da putem Vlade Srpske otkupi ribnjak, jer ovakva situacija je neodrživa – zaključio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Zbog neodržavanja jezera, Ribnjak “Saničani” predstavlja veliki problem i prilikom padavina, jer prijeti da poplavi veći dio grada. O svemu tome, Grad obavijestio je nadležne institucije.

– Grad Prijedor je pozvao i vodoprivredne inspektore nakon prošlogodišnjih poplava i njihova ocjena je krajnje alarmantna, ali nažalost, nema nikakvog postupanja po tom pitanju – istakao je Đaković.

Prema pisanju pojedinih medija, sadašnji vlasnik ribnjaka “Saničani” bio je vlasnik više preduzeća u Srpskoj, koja su, kako se navodi, poznata po nagomilanim dugovanjima.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila