Proljeće kad mu vrijeme nije, tako bi se moglo opisati vrijeme u decembru i početkom januara. Kako toplo vrijeme utiče na voćke koje su u periodu zimskog mirovanja?

Visoke temperature vazduha tokom decembra, ali i početkom januara svakako utiču i na voćke koje su u fazi zimskog mirovanja. Vremenski rolekoster nas očekuje do kraja januara, sa tri perioda izuzetno ledenih dana praćenih snijegom. Pšenica posijana u oktobru dobro se izbokorila i pripremila za predstojeći period mirovanja. Iz RHMZ RS poručuju da se visoke temperature vazduha do sada nisu negativno odrazile na voćarske kulture.

Dejan Supić, agrometeorolog iz RHMZ RS ističe da su agrometeorološki uslovi u proteklom periodu bili povoljni za osnovnu obradu zemljišta i voćnjake sa osnovnim đubrenjem , sadnju, popunu praznih mjesta i pripremu predviđenih mjera njege i zaštite.

„Krajem sedmice doći će do pogoršanja vremena, prvo sa kišom, koja će kasnije u većini predjela preći u susnježicu i snijeg tako da se očekuje formiranje sniježnog pokrivača i u nizinama. Prema trenutnim prognostičkim modelima sniježne padavine se očekuju 7., 8. i 9. januara, zatim sredinom mjeseca, odnosno 15., 16. i 17. januara, i na samom kraju mjeseca 28. i 31. januara. U narednih desetak dana očekuje nas veoma hladno vrijeme što znači da će i u nižim predjelima biti ledeni dani“, navodi Supić.

Predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović kaže da voćke tokom zime treba da miruju,a tople temperature pogoduju rezidbi voća. Kod naglog zahlađenja pojavljuje se problem smrzavanja pupoljaka, naročito kod voćki koje počinju ranije cvjetavati poput breskve, kajsije, šljive.

“Jedina dobra stvar je što mi možemo ući da već radimo rezidbu. Ali, to je u svakom slučaju mač sa dvije oštrice, jer ukoliko dođe do niskih temperatura naravno da nastaju oštećenja. Kada dolazi do naglog zahlađenja jednostavno možemo najlakše vidjeti da dođe do pucanja kore. To je ono što je vidljivo. I naravno tu dolazi do raznih patogena, bolesti i štetočina, insekata koji nam stvaraju u toku proizvodne godine velike probleme, gdje biljka jednostavno obolijeva i naravno ne može dati ono što treba“, napominje Marjanović.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da je u prosjeku potrebno 600 do 700 ledenih sati da bi se imalo smireno stablo. Visoke temperature nisu dobre ni za jabuku, šljivu, breskvu i trešnju, kao ni krušku.

Dojčinović kaže da kada je u pitanju zaštita od grada ove godine po Pravilniku resornog ministarstva 70 odsto sredstava obezbjeđuje ministarstvo za pokrivanje voćnjaka sa protivgradnim mrežama.

„To se do sada nikada nije desilo, naime Miinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je odlučilo da snažno podrži voćarsku proizvodnju, a to znači da imamo i osiguranje koje će biti između 60 i čak i 70 posto“, navodi Dojčinović.

Voćari kažu da moraju izmijeniti sortiment i zasaditi otpornije sorte voća i to one koje kasnije cvjetavaju, a ranije sazrijevaju. Napominju da je voćarska proizvodnja skupa, ali da često zbog klimatoloških promjena nisu u stanju podmiriti troškove.

K.V.