Dobar posao u osnovi je onaj kojim sebi možete osigurati ekonomsku sigurnost, jednakost i poštovanje. No, značenje svega prethodnog može se razlikovati u zavisnosti od okolnosti i ličnosti svakog pojedinca.

Kathleen Davis, novinarka američkog poslovnog portala Fast Company, izdvojila je tri stvari za koje smatra da su bitne ako želite pronaći posao koji zaista volite. Te tri stvari su fleksibilnost, dobra plata i korporativna kultura.

Fleksibilnost

Objašnjavajući značaj fleksibilnosti, podsjetila se da je i sama nekoliko godina radila honorarno, ali je shvatila da više ne može biti konkurentna ostalim freelancerima u Sjedinjenim Američkim Državama. Istakla je da u njenoj zemlji postoji između šest i sedam miliona freelancera, od čega je čak 64 posto onih koji rade puno radno vrijeme. Svi oni su fleksibilni u radu i izvršavaju različite zadatke. To je ono što uobičajeno zaposlenje ne nudi.

Briana Honigmana je navela kao freelancera koji deset godina koji radi puno radno vrijeme, a koji je dao nekoliko savjeta za one koji su zainteresovani da budu freelanceri. Među tim savjetima jeste da radite ono što vam donosi radost te da ne pristajete na svaku ponudu za posao, što ponekad može biti teško.

Ako ipak niste skloni da budete freelancer, ali cijenite fleksibilnost, piše Davis, dobrim dijelom ćete se zadovoljiti pronalaskom posla koji ne zahtijeva da pet dana sedmično, osam-devet sati dnevno, sjedite u kancelariji.

Plata

Pitanje fleksibilnosti i lokacija na kojoj radite u velikoj mjeri ovise o vašoj ličnosti i životnim okolnostima. Međutim, jedan aspekt dobrog posla je prilično univerzalan, a to je dobra plata. Davis je istakla da najbolji poslovi nude i jedno i drugo, ali kada ste na početku karijere, onda je pronalazak dobro plaćenog posla ključna odskočna daska.

Korporativna kultura

No, prema njenim riječima, čak i dobro plaćen i fleksibilan posao može biti problem ako vam se ne sviđaju ljudi s kojima radite ili ako svoj posao ne smatrate smislenim. Može biti teško shvatiti da li vam se sviđa radno mjesto prije nego što počnete raditi, ali dobar pokazatelj su recenzije kompanija. U konačnici, sreća na poslu, kao i sreća u životu, složena je stvar. Kao što to saradnica portala Fast Company Tracy Brower piše:

“Bez obzira na vrstu posla koji radite, bez obzira koliko sati radite, bez obzira za koju kompaniju radite, svaki izbor je stvar mnogih okolnosti. Najbolje je da shvatite šta volite da radite, a zatim da postignete što veću usklađenost između onoga u čemu uživate i onoga što morate da radite. Ta usklađenost ne može biti savršena, ali što više usklađenosti dat će vam više radosti u poslu”.