Visoke cijene energenata natjerale su mnoge da traže načine da barem malo smanje trškove režija i otkriju koji su to najveći energetski vampiri koje imamo u našim domaćinstvima.

Ispostavilo se onda da iz nezanja nekada trošimo daleko više nego što bi trebalo i to zbog nepažnje. Najveći potrošači, pokazalo se su uređaji koje stalno držimo uključene u struju, čak i kad ih ne koristimo, poput punjača za telefon, laptopa, bojlera i drugih.

Takvi uređaji energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gasa, mogu biti odgovorni za nevjerovatnih 23 odsto potrošene električne energije u domaćinstvu.

Za većinu je uređaja najočitije rješenje da ih držite isključene iz struje kada ih ne koristite.

Na primjer, za samo jedan sat rada bojler potroši dva kilovat časa i ako svaki dan radi dva i po sata, mjesečno potroši ukupno 150 kilovata.

Na većini bojlera je temperatura unaprijed namještena, ali da biste uštedjeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grijanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusa.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85 stepeni) prouzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grijač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gdje je voda mekša može i rjeđe.

Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grijača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen, jer će se voda sa svakim uključivanjem iznova morati zagrijati.

Zato se električni bojler isključuje samo kad vam duže vrijeme neće trebati topla voda.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.