Juniori Rudara iz Kamengrada nisu imali sportske sreće da zaigraju u najjačoj bh. ligi u svom uzrastu, ali su osvjetlali obraz kluba i svog Sanskog Mosta. „ Šteta, velika šteta“. Ovo je najčešći komentar nakon što su juniori Rudara u finalnoj utakmici razigravanja za Premijer ligu BiH poraženi nakon izvođenja penala od svojih vršnjaka iz Igmana sa sarajevske Ilidže.

Utakmica je odigrana na stadionu Danac u Olovu i regularnih 90 minuta je završeno bez pobjednika 0:0, a poslije penala rezultat je glasio 4:3. Golove za Rudar su postigli Mirza Hodžić, Eldin Kovačević i Tarik Jakupović, penale nisu realizovali Tarik Cerić i Jakub Demirača, a jednu uspješnu intervenciju je imao golman Eldin Horozović. Iako se radilo o izuzetno važnoj utakimici treba reći da u borbenoj igri nije bilo oštrih startova i treba pohvaliti igrače oba kluba za fer i sportku igru. Treba reći da su zeleno – crni cijelu utakmicu odigrali profesionalno i bili dostojan protivnik fizički jačoj i uigranojj ekipi Igmana. Bilo je nekoliko šansi sa obje strane, a ostaće zabilježena i sporna situacija iz 65. minute kada je igrač Igmana u svom šesnaestercu igrao rukom i prekinuo akciju Rudara, ali sudija je smatrao da se ne radi o najstrožoj kazni.

Posebno se u utakmici istakao golman Rudara Eldin Horozović koji je sa nekoliko vrhunsklih intervencija ponovo pokazao svoje kvalitete. Također i svi ostali igrači koji su branili boje kluba zaslužuju čestitke na maksimalnom zalaganju i odličnoj igri, a u lijepom svijetlu su predstavili svoj klub i grad Sanski Most. Bitno je naglasi da su juniora Rudara plasmanom u finale ispisali klupsku istoriju, a ovaj uspjeh se može smatrati još i večim ako se uzme u obzir činjenica da do ove sezone klub nije imao juniorsku selekciju, te da je u pitanju tek prva takmičarska sezona ovih momaka u Omladinskoj ligi BiH Zapad.

Inače, radi o odličnoj generaciji zeleno – crnih koju uspješno vode treneri Besim Burnić i Ferid Kuželj. Oni, nažalost, iz opravdanih razloga nisu mogli dati izjave za RTV Sanu, ali su se oglasili na svojim fejzbuk stranicama. „Tako smo bili blizu. Čestitam našim momcima na lavovskoj borbi, ali penali su uvijek bili lutrija.“, napisao je Kuželj. Također, prenosimo i cijelu objavu trenera Burnića. „ Bili smo korak do cilja, kucali smo na sama vrata svog sna, ali ga ipak nismo uspjeli ostvariti. Prije tri dana radovali smo se nakon penala, a danas.. Iako tuga preovladava, mogu samo reći da sam ponosan na ove momke, znatno mlađi od drugih ekipa, svojom željom i borbom su uspijevali se suprostaviti sigurno fizički jačim protivnicima.Pobjedama se radujemo, a iz poraza učimo i vraćamo se jači. Hvala svima koji su krenuli na daleki put u Olovo kako bi podržali naše momke, bili ste naš 12.igrač“. Za uspjeh Rudara svakako treba pohvaliti i Upravu kluba koja mladim igračima stvara odlične uslove kako za treniranje, tako i odigravanje utakmica. Svakako, priznanje treba odati i vjernim navijačima koji su i u Olovu dali potrebnu podršku, a treba se zahvaliti i brojnim sponzorima koji su uvijek kad je potrebno uz Rudar.

Na kraju je bitno naglasiti da će većina mladića iz sadašnje juniorske selekcije nastupati i u narednoj sezoni i svakako je očekivati ponovo dobre rezultate, a mi im samo možemo poželjeti sreću.