Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt danas je, osim tehničkih izmjena Izbornog zakona, nametnuo još nekoliko zakonskih rješenja.

Tako u članu 1.8a njegove Odluke u tački 1 kaže da lice koje је izabrano u zakonodavni organ bilo kojeg nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini može obavljati izvršnu funkciju za vrijeme trajanja njegovog mandata, ali da za vrijeme obavljanja njegove izvršne funkcije mandat lica u zakonodavnom organu ostaje u mirovanju.

“Lice koje је izabrano u zakonodavni organ na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini, а na osnovu prethodnog mandata obavlja izvršnu funkciju i odluči da је nastavi, dužno је da svoj mandat u zakonodavnom organu stavi u mirovanje prije konstituirajuće sjednice zakonodavnog organa u koji је izabrano dok se drugo lice ne imenuje na istu izvršnu funkciju ili dok ne podnese ostavku”, navodi se u odluci Schmidta.

Dalje se, u tački 3, kaže da u periodu u kojem mandat miruje, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje је izabrano lice s mandatom u mirovanju.

U tački 4 piše da će mandat lica u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, prema odredbama ovog člana, takođe ostati u mirovanju u slučaju kada njegov mandat u kantonalnoj skupštini ostaje u mirovanju.

“Sva prava i dužnosti u vezi s položajem koji se stavlja u mirovanje u skladu s ovim članom obustavljaju se za vrijeme u kojem mandat miruje. Kandidat koji zamjenjuje lice čiji je mandat stavljen u mirovanje uživat će sva prava i dužnosti vezane za položaj tokom perioda u kojem mandat miruje”, navodi se u tački 5.

U roku od deset dana od usvajanja ovog zakona, Centralna izborna komisija BiH će podzakonskim aktom urediti pitanja iz stavova (1) i (2) ovog člana, dodaje se.

Jedan od primjera političara koji su u isto vrijeme imali mandat u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti je Aljoša Čampara koji je jedno vrijeme bio federalni ministar unutrašnjih poslova, zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije.