Uprkos brojnim tužbama i upozorenjima da uništavaju prirodu i krše ustav, kopači lignita u Bistrici kod Prijedora i dalje razaraju ovo selo, jedno od najljepših i najnaseljenijih u Potkozarju.

Mještani koji se ne mire s tim, spremni su da ugroze svoje živote i zdravlje da bi odbranili zavičaj. Potez pobune, koji su sada preduzeli, ledi krv u žilama.

– Sjedimo na privatnom imanju koje bageri “Drvo eksporta” već mjesecima potkopavaju. Sjedićemo ovdje dok oni ne odu, ili dok mi ne propadnemo u provaliju – kaže jedan od mještana za Srpskainfo.

Objašnjava da ovo imanje, koje pripada porodici Zrnić, nije dio eksploatacionog područja, niti je otkupljeno za rudište.

-Dakle kopači uglja, koji razaraju naše selo na osnovu sumnjive koncesije za “istraživanje” lignita, ne bi smjeli ni prići ovom posjedu – kaže naš sagovornik.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Potkopavanjem imanja, porodica Zrnić je već ostala bez dva i po duluma zemlje, a mještani strahuju da bi se na udaru mogla naći i druga imanja, pa i kuće.

Na ovu nepravdu je nedavno javno upozorila Radmila Zrnić, istakavši da su članovi njene porodice još u decembru tražili od suda da zabrani radove, kojima se devastira njihova privatna imovina.

Nisu nam čak ni odgovorili, a kamoli zabranili radove – rekla je Radmila.

Mještani Bistrice se već mjesecima bore da sačuvaju svoje selo od kopača uglja koji, kako tvrdi njihova advokatica Dragana Stanković, nemaju čak ni ekološku dozvolu za istražne ili rudarske radove.

Prvo su Bistričani protestovali, pa napravili “živi zid”, svojim tijelima braneći prolaz kamionima i bagerima preko privatnih imanja i pokušavajući da ih spriječe da, pod firmom “istraživanja” ležišta lignita, ustvari kopaju ugalj.

Protest protiv rudnika Bistrica
U Bistrici građani blokirali put
Protest protiv rudnika Bistrica

Mještane su podržali aktivisti Centra za životnu sredinu Banjaluka, pa je njihov pravni tim, u ime Bistričana, u ljeto prošle godine podnio krivičnu nprotiv N.N. lica, zbog ugožavanja prirode i zdrave životne sredine.

Tužilaštvo još nije reagovalo.

Nedavno je petoro mještana Bistrice podnijelo tužbu protiv Republike Srpske u parničnom postupku, zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, zagarantovanih Ustavom Republike Srpske: prava na zdravlje, na dom, na dostojanstven život i na zdravu životnu sredinu.

Koncesiju za kopanje lignita u Bistrici dobilo je preduzeće “Drvo eksport” iz Teslića, koje se dovodi u vezu sa teslićkim odbornikom SNSD Srđanom Klječaninom Rufijem.

Klječanin je ranije osumnjičen za golu sječu šume na području Teslića, vrijedne oko milion maraka. Stručnjaci tvrde da je time nanesena nepopravljiva šteta prirodi i da se šume u tom kraju nikad neće oporaviti od ovog masakra.