Novakova supruga se godinama unazad bavi društvenim temama kroz njihovu fondaciju, a doprinos zdravom odrastanju sve djece je od početka njihov glavni cilj.

Jelena i Novak Đoković imaju dvoje djece, Taru i Stefana, a supruga najboljeg tenisera ne iznosi često detalje o njihovom privatnom životu, te nas je iznenadilo što je sa nama odlučila da podijeli koja joj je glavna zvijezda vodilja u ulozi majke, piše Blic.

Kako naziv prve regionalne konferencije “Novak Đoković fondacije”, nosi naziv “Roditeljske perspektive: Osjećanja i jasne granice”, pitali smo Jelenu kako iznova pokazivati ljubav djetetu, a ujedno biti strog.

“Idemo iz jednog ekstrema u drugi”

– To je sjajno pitanje, kao roditelj se često pitam kako da budem i dovoljno jasna našoj djeci, i dovoljno autoritativna da zadržim određene granice koje ne mogu da pređu. Često mi je to teško ukoliko nisam emotivno regulisana i ukoliko me osejćanja preplave. To je razlog zbog čega mnogi roditelji reaguju previše popustljivo ili strogo, djeca nemaju balans i konstantnost od strane roditelja. Idemo iz jednog ekstrema u drugi. Njima treba normalno okruženje da bi mogli da se razvijaju – rekla je Jelena na početku, te se osvrnula na korišćenje mobilnih telefona kod djece, prenosi Blic.

Ne vraća se u prošlost

– Nećemo se više vraćati unazad na to kako smo mi odrastali, djeca nažalost jesu izložena ekranima i posljdice jesu mnogostruke. Istraživanja kažu da djeca imaju poremećaj pažnje, društvene mreže su napravljene tako da stvaraju zavisničko ponašanje. U jako kratkom periodu pogledaju dosta sadržaja, njihov mozak je treniran da menja mnogo informacija i ne možemo da vidimo djecu koja uspijevaju da zadrže pažnju u razgovoru i školama, a da ne pričam o drugim problemima. Nadam se da ćemo naći bolje riješenje – objasnila je Jelena, koja se takođe sa tim bori.

– Uspješno se još uvijek borim, moja djeca imaju devet i šest godina, za sada nemaju telefone, niti tablete. U školama se na određenim časovima tableti koriste, ali je to za sada u nekim granicama zdravog razuma – zaključila je Novakova supruga.