Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država od 01. marta 1992. godine, a u trenutnom ustroju se nalazi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine. Ipak, da li ste znali da još postoji zemalja koje je ne priznaju?

Tačnije, radi se o osam država s kojima Bosna i Hercegovina nema uspostavljene diplomatske odnose. Također, vrijedi spomenuti i da postoji određen broj drugih država s kojima BiH nema diplomatske odnose, ali se radi o limitirano priznatim, ili nepriznatim državama.

Jedna od njih je i u susjedstvu, a radi se o Kosovu. BiH za sada ne priznaje nezavisnost Kosova, pa tako još nisu uspostavljeni međusobni odnosi.

Što se tiče osam država koje nisu priznale Bosnu i Hercegovinu, ovdje se radi o punopravnim članicama Ujedinjenih nacija, što je globalno prihvaćen kriterijum za postojanje jedne države. Tako je BiH ‘stala na mapu’ punopravno priznatih država tek kada se zastava zavijorila pred glavnom zgradom UN-a u Njujorku, što se desilo 22. maja 1992. godine, dok je postala nezavisna dva i po mjeseca prije toga, piše una.ba.

Osam država koje i 32 godine nakon priznanja još nemaju diplomatske odnose s BiH su: Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika.

Vrijedi reći da je ova lista imala dvocifren broj država prethodne godine. Ipak, Ministarstvo inostranih poslova BiH je uspjelo da dogovori uspostavljanje odnosa s Mikronezijom i Tongom, dvije ostrvske zemlje u relativnoj blizini Australije i Novog Zelanda.