Arslanagića most je zadužbina Mehmeda – paše Sokolovića, a podignut je 1574. godine u čast njegovog poginulog sina. Njegova dužina je 80 metara i ima ukupno sedam lukova.

Arslanagića most na rijeci Trebišnjici, prema spisima u dubrovačkoj arhivi, počeo je da se pravi 1568. godine i 10 tamošnjih zidara bilo je angažovano na ovoj građevini. Most podigao je Mehmed Paša Sokolović, i otvoren je 1574.godine.

pontearslanagic-trebinje-02 Srdjan Adamovic

Most je povezivao centralnu Bosnu i Novi (današnji Herceg Novi, tada u sastavu Bosne u okviru Osmanskog carstva). Preko njega je išla skoro sva trgovina, najviše so. Godine 1687. Mlečani su zauzeli Novi što je izazvalo povlačenje bogatog muslimanskog stanovništva prema Trebinju, i most je izgubio na značaju. Na to je takođe uticala izgradnja puteva prema Dubrovniku. Jedan od muslimana iz Novog je bio i Arslan-aga koji je dobio zadatak da naplaćuje mostarinu, napravio je kuću odmah pored mosta. Vremenom je tu niklo cijelo selo, koje se zvalo Arslanagići, pa se i most počeo nazivati Arslanagića most, po njenom mostaru. …

Herman Beun

Rušen, krpljen, potapan, rastavljan, pa opet sastavljan…
Kamen po kamen rastavljan, svaki dio uredno obilježen, pa opet sastavljan, da bude isti kakav je i bio, samo na novoj lokaciji, boljoj i priličnijoj njegovoj ljepoti, u gradu, na usluzi i vidiku i Trebinjcima i onima koje ovuda put nanese.

John Meckley b

Trebišnjica pod njim pozira danonoćno a on sa sebe pruža nesvakidašnji, jedinstven pogled na nju. Ona mu uzvraća tako što u ljetnim danima rashladjuje njegove čvrste temelje od vrelog hercegovačkog sunca. Njih dvoje su par i jedno bez drugoga nemaju smisla. Ujedno su to dva najveća simbola grada Trebinja.

pontearslanagic-trebinje-01

trebinje-info-trebinje-foto

Primamljivi šarm glamuroznog starca, će vas zarobiti na jednom mjestu po nekoliko sati dok sa njega uživate u pogledu na nju i upijate njene zvuke, zvukove i sjaj njegove Trebišnjice.

 

trebinje-info-trebinje-foto

Čovjek nikada neće shvatiti značaj mosta, ne samo onog mosta koji spaja obale, već i mosta koji spaja duše.

Mostovi prijateljstva i ljubavi su do sada nevidljivo spojili i do bezbrižne i mirne obale doveli mnoge tužne i nesrećne duše.

Trebinje info foto

Svima im je zajedničko to da spajaju dvije suprotne obale i ljude koji na njima žive. Izgraditi most znači pružiti ruku prijateljstva i spojiti ono što priroda sama nije mogla da spoji.

Arslanagica-most-Trebinje-14962

Mostovi ruše sve prepreke, brišu sve granice i otklanjaju nesuglasice medju ljudima.