Od tragične smrti jednog od najvećih ljudi i državnika koje je Bosna i Hercegovina ikad imala Džemala Bijedića sutra će se navršiti punih 47 godina. Bijedić i njegova supruga Razija poginuli su u avionskoj nesreći, s još šest članova posade, 18. januara 1977. godine na brdu Inač iznad Kreševa.

Saradnik Tita

Pogibija tog jednog od najistaknutijih bh. političara, predsjednika tadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća (SIV) bivše države i prvog saradnika Josipa Broza Tita, ali i miljenika naroda potresla je i šokirala cijeli svijet.

Gotovo pola stoljeća od tog tragičnog datuma sjećanje na Džemala Bijedića je i danas živo. Osim Univerziteta u njegovom rodnom Mostaru koji je nazvan po ovom velikanu, od 1981. godine kao depadans Muzeja Hercegovine Mostar otvorena je Spomen-kuća Džemala Bijedića. Riječ je o Bijedićevoj rodnoj kući u kojoj je otad postavljena stalna izložbena postavka pod nazivom „Život i djelo Džemala Bijedića“.

 

Rodna kuća kao depadans Muzeja Hercegovine. M. Smajkić

Prema riječima direktora muzeja Asima Krhana, u posjedu te postavke je muzejski materijal o Bijediću u vidu trodimenzionalnih predmeta, fotografija, arhivske dokumentacije. Zapravo, kako naglašava, postavkom dominira njegova politička biografija.

Političko djelovanje

– Muzej Hercegovine, tradicionalno, svake godine obilježava sjećanje na 18. januar, kada je Bijedić tragično stradao. Ove godine će biti upriličen okrugli sto na kojem će govoriti politolozi i historičari. Politička biografija Džemala Bijedića je ustvari i presjek političkog, ekonomskog i pravnog djelovanja Mostara u 20. stoljeću, a to je buran dio historije koji se ne može preskočiti – naglašava Krhan.

Krhan: Politolozi i historičari. Facebook

Njegovo političko djelovanje na prostoru BiH i u saveznim organima ostavilo je neizbrisiv trag na procese koji su se tada događali u BiH i tadašnjoj Jugoslaviji. Bijedić je u svojoj premijerskoj karijeri posjetio 42 zemlje svijeta, što je, kaže nam Krhan, također, zabilježeno u dijelu postavke.

Avionska nesreća

U nesreći su stradali njegovi saradnici, lični pratilac Zijad Alikalfić te Smajo Hrle, podsekretar u kabinetu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji predsjednika SIV-a, i Ilija Jevđenović, aviomehaničar.

Ostaci aviona

U postavci su i dijelovi koji dočaravaju život na prostorima Hercegovine u doba kada je rođen Džemal Bijedić. Tu su dijelovi namještaja, staro oruđe i oružje, tradicionalna odjeća i obuća. Osim njegovih ličnih stvari, fotografija njegovih roditelja i djeda, u prostorijama se nalaze i ostaci aviona u kojem je poginuo.

Avaz