U četvrtak ću poslati urgenciju Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u vezi sa istraživanjem, pripremnim radovima i eksploatacijom uglja na Bukovoj kosi i Bistrici i tražiti dokumentaciju kojom ovo ministarstvo raspolaže, rekao je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

On je odgovarajući na odbornička pitanja na sjednici Skupštine grada Prijedora, kazao da će u roku od sedam od 10 dana, ukoliko ne dobije povratne informacije od Ministarstva, održati konferenciju za novinare i o svemu obavijestiti javnost.

Dodao je da će urgencija biti upućena na više adresa, kao što su i zaključci s posebne sjednice o rudarstvu, održane 29. juna, koji su proslijeđeni na više adresa, na koja grada nije dobio odgovore.

Istakao je da je od Ministarstva zatražio sastanak s predstavncima Gradske uprave i mještanima koji se protive iskopavanju uglja u svojim mjesnim zajednicama.

Podsjećamo, raskopavanje rudnika lignita od strane firme “Drvo-export” iz Teslića u Bistrici je počelo prije više od mjesec dana bez ijedne dozvole, dok to isto slijedi u Bukovoj kosi.

Vlada Republike Srpske je na sjednici polovinom juna razmatrala dodjelu koncesije za rudnike uglja u Bistrici i za istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa, a nakon sjednice u saopštenju nije pomenuto da li je koncesija dodijeljena.

Mještani ova dva sela su nekoliko puta organizovali proteste jer ne žele rudnike u svojim mjestima, a Centar za životnu sredinu je u februaru podnio tužbu protiv Vlade RS zbog istraživanja uglja na Bukovoj kosi u Prijedoru.