Danas je za sjeveroistok i sjever te dijelom istok i središnji dio Bosne i Hercegovine najavljena obilna kiša koja je već počela praviti probleme. Poplavljeni su putevi i dvorišta u nekoliko mjesta na sjeveru, no do sada nije prijavljeno da je voda ušla u objekte.

Čini se da je situacija trenutno najgora u Tesliću gdje se izlila rijeka Brezna te je blokiran magistralni put Banja Luka – Teslić, kod skretanja za naselje Jasenova.

Na tom mjestu se voda izlila na cestu, a na snimcima Teslićkih novina vidi se da bujica nosi sve pred sobom i da je situacija prilično alarmantna.Na putu Blatnica – Teslić, u mjestu Slatina je također došlo do probijanja vode na put.

U jednoj ulici u Prnjavoru je usljed obilnih padavina došlo do izlijevanja kanalizacije koja se nalazi ljudima u dvorištima i prijeti da poplavi i objekte.Također je u Tuzli situacija alarmantna s obzirom na to da su usljed obilnih padavina poplavljene glavne saobraćajnice u gradu.

Na pojedinim dijelovima saobraćanje je bilo onemogućeno skoro u potpunosti te su vozači sa svojim automobilima ostali na jednom mjestu do stabilizacije prilika. Ovakvo plavljenje u Tuzli nije rijetkost s obzirom na to da loši odvodi ne mogu primiti velike količine vode.

Bujične poplave na saobraćajnicama su i u Vitezu zbog čega se saobraćaj odvija usporeno prenosi viteski.ba, međutim voda srećom još nije poplavila nikakve objekte.

Saobraćajnice su poplavljene još i u Lukavcu i Gradačcu.

Zbog izlijevanja bujičnih potoka na magistralni put M-17 u mjestu Brankovići, Općina Žepče, trenutno je otežano odvijanje saobraćaja na ovoj dionici magistralnog puta.

Strašni snimci bujice napravljeni su i u Čeliću, ali nema informacija o poplavljenim područjima.

Agencija za vodno područje rijeke Save je ranije danas upozorila na moguće bujične poplave u slivovima Krivaje, Spreče, Usore, Tinje, Une i Sane. Odnosno, na području općina u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.Kako su saopćili, prognozira se rast vodostaja usljed novih padavina na srednjem i donjem dijelu sliva Bosne u periodu od danas do 2. juna. Kao posebno vanredno hidrološko stanje u sljedeća tri dana istakli su srednji i donji dio sliva Bosne te sliv Une i Sane, a upozorava se i na to da će obilne padavine u kontinuitetu pogoditi ove dijelove BiH.