Za razliku od izvoza, podaci UIO govore da su ove godine iz inostranstva u BiH stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 miliona maraka, dok su za njih godinu ranije ovdašnji stanovnici izdvojili 5,46 miliona KM

Kriza nije stala na put proizvođačima montažnih kuća iz BiH koji su tokom proteklih devet mjeseci u inostranstvo plasirali ove proizvode u vrijednosti od 104,92 miliona maraka, što je gotovo 11 miliona više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ove godine za proizvođače montažnih kuća najpopularnije je bilo njemačko, hrvatsko i austrijsko tržište. U istom periodu lani, montažnih kuća izvezeno je u vrijednosti od 93,74 miliona maraka.

Za razliku od izvoza, podaci UIO govore da su ove godine iz inostranstva u BiH stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 miliona maraka, dok su za njih godinu ranije ovdašnji stanovnici izdvojili 5,46 miliona KM.
U BiH sve više zainteresovanih za montažne kuće, ovo im je cijena

Vlasnik preduzeća “Steko centar” u Bijeljini Milenko Stevanović kazao je za “Glas Srpske” da imaju pune ruke posla te da su nedavno izašli i na tržište Australije, gdje u narednom periodu očekuju veći promet nego što će u ovoj godini imati u cijeloj Evropskoj uniji.

– Zbog velikog obima posla nedavno smo zaposlili nove radnike. Svoj proizvod izvozimo u 20 zemalja, a trenutno najviše posla imamo u Švicarskoj. Među stanovnicima Njemačke zavladao je neki strah, niko više ništa ne kupuje, ni kuće ni namještaj, potražnja je tamo opala za 50 posto – kazao je Stevanović, čiji su radnici u inostranstvu lani uradili 37.000 kvadrata ili oko 300 kuća.

Ove godine, istakao je, na inostrano tržište očekuje da plasiraju i do 15 posto više montažnih kuća u odnosu na lani.

Pune ruke posla imaju i u preduzeću “Savoks” iz Milića čije se 99 posto proizvodnje odnosi na inostrano tržište. Izvršni direktor ovog preduzeća Slaviša Lukić potvrdio je da kupaca za sada ne manjka.

Cijena ovisi od tržišta

– Ove godine imamo mnogo više posla nego što je to bilo prošle godine. Takođe, i za sljedeću godinu već sada imamo izvjesne, značajne i velike projekte – rekao je Lukić i dodao da cijena kvadrata stagnira s obzirom na to da je pojeftinio određeni građevinski materijal.

Prema njegovim riječima, cijena kvadrata, pored kvaliteta izolacije i izgleda, zavisi i od tržišta.
Kažu da nam je sada prosječna bruto plada 1.991 KM, tvrde da je i veća nego prošli mjesec

U prijedorskoj firmi “Grossist” kažu da se stranci gotovo svakodnevno interesuju za montažne kuće, ali zbog već unaprijed isplaniranih aktivnosti u ovoj godini nisu ništa izvozili.

– Ove godine razvijamo novi program kuća, odnosno skandinavski stil koji ćemo iduće godine plasirati prvo na našem pa tek onda na inostranom tržištu – kazao je direktor ove firme Nemanja Vujković.
Jeftinije od zidanih

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Igor Andrić rekao je da sve više preduzeća počinje sa proizvodnjom montažnih kuća jer je potražnja sve veća.

– Montažne kuće su mnogo jeftinije od zidanih, zbog čega se sve više ljudi, kako kod nas tako u svijetu, odlučuje upravo za njih – kazao je Andrić.

Prema podacima UIO, BiH je tokom prošle godine u inostranstvo izvezla montažne kuće u vrijednosti od 130,8 miliona maraka i to najviše u Njemačku. Kad je riječ o uvozu, lani su u BiH iz inostranstva stigle kuće u vrijednosti od 8,23 miliona maraka, uglavnom iz Turske i Italije.