Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” je proteklih dana bila upriličena u Kozarcu. Izložbu je realizirala Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom u Prijedoru, Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Fondacijom “Idriz Jakupović”.

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” dokumentarna je izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

Izložba se sastoji od trideset slika koje, kroz slike dokumenata i popratne tekstove, pokazuju ključne karakteristike ovih vremenskih epoha koje su od izuzetnog značaja u povijesnom razvoju bosanskog jezika i književnosti.

Pokrovitelji izložbe su biliFederalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, BH Telecom.
Izložbu su posjetili građani Kozarca, kao i učenici JU Osnovne škole “Kozarac” Kozarac.

U narednom periodu, izložba će biti postavljena i u Prijedoru.