Izletište na rijeci Dabar, nekada omiljena destinacija Sanjana za odmor i razonodu, već dugo vremena se nalazi u lošem i zapuštenom stanju. U periodu poslije rata na ovome prostoru izgrađeni su sadržaji za odmor, šadrvani i klupe, kao i ribarska kuća u neposrednoj blizini mosta preko rijeke.

Na izletištu su mnogi Sanjani i gosti ovoga grada provodili slobodno vrijeme, a poseban događaj bio je otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku, kada se na ovome mjestu okupljao veliki broj građana. Međutim, vremenom su mnogi objekti izgrađeni od drveta propali, ribarska kuća je napuštena i devastirana, a izletište zapušteno i obraslo rastinjem.

U Sportsko ribolovnom društvu „Devet rijeka“ su nam rekli kako za uređenje ovoga prostora trenutno nema sredstava, ali da su rasploženi da se uključe u te aktivnosti u budućem periodu. Kada je riječ o ribarskoj kući, istakli supremnost da preuzmu brigu o njoj ukoliko se u međuvremenu riješe imovinsko pravni odnosi u vezi tog objekta.

Kontakitrali smo i Turističku zajednicu Općine Sanski Most gdje su nam rekli kako će se u narednom periodu utvrditi pojedinačna odgovornost svake od nadležnih institucija za određene destinacije, kako bi se one mogle uređivati i održavati. Odmorište na rijeci Dabar je zasigurno jedno od mjesta kojem bi se trebala posvetiti veća pažnja.