Ni deset dana nakon navodnog hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) nije riješen problem, što je dovelo do velikih gužvi u ambulantama i usporilo rad ljekara, a u pojedinim domovima zdravlja tvrde da je broj pregleda prepolovljen.

Ipak, u zdravstvenim ustanovama uvjeravaju da nijedan pacijent neće ostati bez zdravstvene usluge, ali su redovi neizbježni dok se problem ne riješi, a prema najavama nadležnih sistem bi trebalo da profunkcioniše za desetak dana.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Bijeljina Gordana Savin rekla je za “Glas Srpske” da je hakerski napad na IZIS doveo do gužvi u Semberiji, ali da ne trpe pacijenti.

Prema njenim riječima, nestrpljenje kod pacijenata je prisutno, kada je radio IZIS bilo je oko 60 pregleda sa napisanim terapijama dnevno, sada je to duplo manje.

“Neminovne su gužve, jer sve ide ručno, pacijenti donose lijekove, izvještaje specijalista, nemamo uvid u karton, jer ne možemo znati ko šta pije. Sve to odugovlači rad što je ranije išlo klikom”, rekla je Savinova.

Direktorica trebinjske bolnice Maja Mićunović rekla je za “Glas Srpske” da je nijedan pacijent od kada ne funkcioniše IZIS nije vraćen kući bez usluge.

“Kada je riječ o propisivanju recepata i uputnica ljekari kažu da im je lakše nego kada je sistem bio u funkciji. Ono što nam predstavlja veliki problem jeste to što nemamo evidenciju o redovnim terapijama, nemamo bazu podataka šta i koliko piju od lijekova”, rekla je Mićunovićeva.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske rekli su za “Glas Srpske” da je najvažnije da pacijenti u što manjoj mogućoj mjeri trpe zbog prestanka rada IZIS-a usljed hakerskog napada na ovaj sistem i da im se pruža potrebna zdravstvena zaštita.

“Prema informacijama koje dobijamo od naših radnika iz poslovnica Fonda širom Srpske, koji izlaze na teren i na raspolaganju su zdravstvenim ustanovama, izuzev nešto sporijeg rada i većih gužvi, koje su uobičajene nakon praznika, u zdravstvenim ustanovama nema većih problema i pacijenti dobijaju potrebne usluge”, rekli su u Fondu.

Pozvali su i pacijente i zdravstvene radnike na strpljenje i razumijevanje.

“Samo na taj način možemo da, sa što manje posljedica, prevaziđemo novonastalu situaciju na koju niko od nas u zdravstvenom sistemu nije mogao da utiče”, poručuju iz Fonda i ističu da su zdravstvene ustanove pravovremeno dobile sve instrukcije kako da postupaju dok IZIS ne bude pušten ponovo u funkciju. Između ostalog, obaviještene su kako da propisuju recepte, zakazuju preglede, kako da postupaju kada su u pitanju bolovanja i drugo.

Iz FZO su istakli da je baza IZIS-a sačuvana, ali sa ponovnim uspostavljanjem sistema se neće ići dok se ne sprovedu sve potrebne mjere.

“Glavni razlog zbog čega se čeka sa vraćanjem IZIS-a u funkciju jeste to što želimo da ostavimo dovoljno vremena kako bi i eksterni sistemi mogli da provjere bezbjednost svojih informacionih sistema, a uporedo i stručna služba za informacione tehnologije FZO RS, zajedno sa eksternim partnerima, svakodnevno intenzivno radi”, kazali su u Fondu.