Nakon što je predstavljeni budući izgled hotela “Palas” u Banjaluci izazvao brojne negativne komentare oglasio se i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Stanivuković je na svom Facebook nalogu objavio fotografije nekoliko evropskih gradova i napisao odgovor na “komentare raznoraznih stručnjaka i kritičara”.

Gradonačelnik navodi da je osnovni koncept u arhitekturi da novi objekti moraju odgovarati vremenu u kojem nastaju.

“Prirodno je da se stilovi gradnje prepliću i da svaki objekat oslikava epohu u kojoj je nastao. Banjalučki hotel je dizajnirao svjetski priznati arhitekta Hani Rašid sa grupom domaćih arhitekata. Jedini smo uspjeli riješiti problem rugla i ruševina koje u samom centru grada stoje više 40 godina. Doveli smo investiciju vrijednu preko 150 miliona gradeći najviši i najluksuzniji objekat i na ovaj način ostvarićemo 4.5 miliona KM direktnih prihoda u budžetu Grada kao i više stotina radnih mjesta, a sve to u najkraćem mogućem vremenskom periodu”, napisao je gradonačelnik Banjaluke.

Gradonačelnik je dodao da Banjaluka ide nezaustavljivo prema naprijed i da je na tom putu niko neće usporiti.

Podsjećamo, budući izgled hotela “Palas” je, nakon jučerašnjeg predstavljanja, izazvao brojne, uglavnom negativne, komentare kako građana tako i stručnog dijela javnosti, a pokrenuta je i peticija za izmjenu predstavljenog izgleda.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nikada se neće niti smije odreći niti jednog pedlja vakufske imovine, a pogotovo imovine na kojoj je bio izgrađen vjerski objekat.

Saopštila je to danas Vakufska direkcija Islamske zajednice povodom objave početka gradnje novog hotela “Palas” u Banjoj Luci na, kako tvrde, temeljima nasilno porušene džamije.

“Danas nakon više od 50 godina se upravo na jednoj takvoj nekretnini pred očima javnosti, uz prisustvo najviših državnih dužnosnika, kopaju temelji za izgradnju najmodernijeg hotela koji će konačno da zatre trag da je tu ikada bila džamija i vakufska imovina. Za nas u Islamskoj zajednici je to jedan od najžešćih ataka na dostojanstvo muslimana, ravno rušenju Ferhadije džamije”, kaže se u saopštenju.

Iz Vakufske direkcije podsjećaju da je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka još 2001. godine pokrenuo postupak osporavanja nezakonite privatizacije vakufske parcele označene kao k.č. broj 3/18, na kojoj je bila izgrađena džamija.

Postupak je, kako navode, pokrenut na osnovu istog zakona kojim je RS vratila imovinu Pravoslavnoj crkvi i drugim licima srpske nacionalnosti, a koji je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika stavljen van snage.

Ustavni sud BiH je odbio apelaciju MIZ Banja Luka, uz obrazloženje da nije donesen zakon o denacionalizaciji, odnosno restituciji i da je spomenuti zakon stavljen van snage, pa „nije legitimno očekivati“ povrat predmetne imovine.

U saopštenju Vakufske direkcije se dodaje da Islamska zajednica neće odustati od pravne borbe i da će u skladu sa raspoloživim pravnim sredstvima pokrenuti sve vrste postupaka s ciljem zaštite temeljnih ljudskih prava muslimana.

“Gradnja najmodernijeg hotela, velika investicija i ostali s ushićenjem izrečeni superlativi imaju cilj samo jedno – da se javnosti sakrije informacija da se Hotel “Palas” gradi na tuđoj zemlji, vakufskoj lokaciji na kojoj je bila izgrađena džamija”, navodi se se u saopštenju.

Podsjećamo, juče je predstavljen budući izgled hotela Palas koji je izazvao brojne, uglavnom negativne komentare javnosti, na koje je danas odgovorio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Izvor: Mondo